Hvis ingen av kandidatene får over 50 prosent av stemmene, skal det holdes en ny og avgjørende valgomgang om en uke. Men det er ikke umulig at Nikos Anastasiades fra høyrepartiet Disy greier å sikre seg seieren i første runde.

Han har ikke bare støtte fra sitt eget parti, men også det moderate partiet Diko.

Hans fremste utfordrer er tidligere helseminister Stavros Malas, en uavhengig politiker som er utdannet i Storbritannia, og som støttes av kommunistpartiet AKEL som sitter med regjeringsmakten på Kypros. Han er blant annet en tilhenger av mykere budsjettkutt enn hva EU ønsker for å få bukt med den økonomiske nedgangen.

Stort forsprang

Anastasiades har imidlertid ledet på meningsmålingene med hele 20 prosentpoeng. Han regnes også som en mann som vil kunne samarbeide godt med EU-kommisjonen i Brussel, og han er mer fleksibel når det gjelder en samling av øya enn hva hans rivaler er.

Ved tidligere presidentvalg har valgkampen ofte dreid seg om en eventuell samling av øya, som har vært splittet siden Tyrkia invaderte og okkuperte Nord-Kypros i 1974. Denne gangen er det imidlertid den økonomiske krisen folk er opptatt av.

Kriselån

Den mest presserende oppgaven til den nye presidenten vil være å bli enig med EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) om et kriselån som skal redde landets banker og økonomi.

De vil vente til etter valget før de legger fram betingelsene de krever for å gi landet et lån på 17 milliarder euro, som tilsvarer 125 milliarder kroner.

En tredje kandidat, tidligere utenriksminister Giorgos Lillikas, er helt imot kriselånet. Han mener det vil føre Kypros inn i en nedadgående økonomisk spiral, med stadig større arbeidsløshet og mindre produksjon, slik som i Hellas.

Valglokalene åpnet klokka 7.00 og stenger klokka 17.00. De første resultatene er ventet tre timer senere. Det er cirka 550.000 stemmeberettigede i landet.