Den amerikanske milliardæren har lenge bidratt med penger til demokratibevegelsen i Myanmar. Nå mener han reformprosessene er i ferd med å gjøre landet til et lukrativt sted å investere.

— Det er fortsatt ikke uten risiko - prosessen kan fortsatt snu. Men ting går i riktig retning, og myndighetene prøver å oppnå større åpenhet, slår ned på korrupsjon og viser at de er målbevisste. Det skaper et godt miljø for investeringer, sier Soros til NTB.

Lørdag møtte han nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) i Davos mens Verdens økonomiske forum finner sted, og han reiser til Norge neste uke for å fortsette diskusjonen om Myanmar.

Beste mulighet

Den amerikanske investoren Jim Rogers kalte i fjor Myanmar for det beste stedet i verden å investere og sammenlignet mulighetene med dem i Kina da landet åpnet mer opp i 1978.

— Myanmar var en gang det rikeste landet i regionen. På grunn av politisk vanstyre er det nå det fattigste. Det er et land med et stort forbedringspotensial og store naturressurser, sier Soros.

Han peker spesielt på utbyggingen av telekom-markedet i Myanmar som en forretningsmulighet. Der har Telenor meldt sin interesse for å konkurrere om lisenser. Giske peker videre på muligheter innen vannkraft, olje og gass og mineraler.

Utfordring

Norge har opphevet de økonomiske sanksjonene mot landet som følge av reformarbeidet som det nye styret har satt i gang etter at landet var styrt av en militærjunta i nesten 50 år.

— Det som er utfordringen, er den politiske risikoen. Og den er reell. For det kan bli tilbakeslag også i demokratiseringen, sier Giske.

— Selskapene må selv vurdere om de skal investere, men man kan oppfordre dem til å undersøke mulighetene, sier han.