Noen timer etter den bekreftede prøvesprengningen begynte fordømmelsene av prøvesprengningen å bli offentliggjort fra flere hold.

— Dypt destabiliserende, sier FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

— Generalsekretæren fordømmer den underjordiske atomprøvesprengningen gjennomført i dag, sa Ban Ki-moons talsmann Martin Nesirky.

Også Russland

Også Russland bruker sterke ord.

— Russland fordømmer besluttsomt prøvesprengningen, sier en kilde i Russlands utenriksdepartement og kaller sprengningen et brudd på landets internasjonale forpliktelser.

Storbritannia har også offisielt fordømt sprengningen i en uttalelse fra britisk UD.

- Miniatyr

Snaue tre timer etter sprengningen som skjedde like før klokka 12 lokal tid, bekreftet Nord-Korea at de har utført en underjordisk atomprøvesprengning.

Ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA, var det en miniatyrutgave av en atombombe med stor sprengkraft som ble detonert.

Bomben er den største av de tre bombene landet til nå har sprengt på testområdet nord i landet, og Nord-Korea omtaler sprengningen som trygg og vellykket.

Ble varslet

Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap skriver at både USA og Kina ble varslet om prøvesprengningen mandag. Sør-Koreas forsvarsminister har også sagt at han visste om sprengningen.

FNs sikkerhetsråd samles til et hastemøte klokka 15 norsk tid tirsdag. Diplomater har tidligere sagt at både USA, Sør-Korea og europeiske medlemmer av sikkerhetsrådet ønsker å slutte seg til en resolusjon som vil pålegge Nord-Korea nye sanksjoner ved en atomprøvesprengning. Å få en slik resolusjon godkjent kan derimot ta flere uker.

Nye sanksjoner

Japan varsler også sanksjoner etter at landets toppledere møttes til et sikkerhetsmøte som følge av prøvesprengningen.

— Jeg har gitt ordre om at vi skal vurdere alle mulige måter å ta tak i denne saken på. Vi vil vurdere egne sanksjoner mot Nord-Korea, samtidig som vi vil samarbeide med andre land, sa Japans statsminister Shinzo Abe etter møtet.

Nord-Koreas tredje atomprøvesprengning ble utført på samme sted som tidligere i fylket Kilju nordøst i landet.

Skjelvet fra sprengningen ble målt til en styrke på 4,9 av U.S. Geological Survey. Den forrige bomben i 2009 ga et utslag på 4,7 og den første i 2006 ga et utslag på 4,2.

Største bombe hittil

Ifølge sørkoreanske myndigheter var bombens sprengkraft mellom 6 og 7 kilotonn. Eksperter anslår at bomben i 2006 var på 0,8 kilotonn og den i 2009 var på rundt 2,4 kilotonn.

Bomben amerikanerne slapp over Hiroshima i 1945 var til sammenligning på rundt 13 kilotonn. Kilotonn er en måleenhet for eksplosivers sprengkraft og ett kilotonn tilsvarer 1.000 tonn TNT.

Tidligere i år uttalte anonyme etterretningskilder i Seoul at landet har fullført forberedelsene til en tredje sprengning. Dette skal ha blitt gjort som reaksjon på straffetiltak FN innførte etter at Nord-Korea prøveskjøt en langdistanserakett i desember.

Det internasjonale samfunnet har gjentatte ganger advart Nord-Korea mot prøvesprengning av atomvåpen.