Minst 12 personer har så langt omkommet i det kraftige uværet som herjer over den amerikanske midtvesten, skriver New York Times.

Den voldsomme vinden har flerret hustakene av og kastet bobiler avgårde.

«Trailerpark» rasert

Verst har det gått ut over Harrisburg, en liten by i de sørlige delene av Illinois, der minst seks mennesker har mistet livet som følge av stormen. I tillegg ble både hus og bedrifter lagt i ruiner.

— Alt som var i tornadoens vei er fullstendig utslettet, sier Nick Sumner som ble vekket av at tornadoalarmene ulte.

— Det er ubeskrivelig. Det er surrealistisk. Jeg har aldri sett noe som ligner på dette. Det er noe man ser på film. Komplett ødeleggelse.

ENORME SKADER: Minst tolv mennesker drept i de voldsomme herjingene.
REUTERS

En «trailerpark»(et helårs husvognområde, journ.anm) i Buffalo ble totalt rasert som følge av tornadoen. Husvognene ble spredt og splintret, mange av dem med forskremte beboere inni.I trailerparken ble én person drept og ytterligere 13 skadet, noen alvorlig.

— Det ser mer ut som en krigssone enn ettervirkningene av en tornado, sier Dana Egan ved Dallas sheriffkontor.

Flere tornadoer enn vanlig

I Harveyville i Kansas ble flere personer skadet og cirka et dusin hjem utslettet. Utslettet ble også den karakteristiske metodistkirken i byen.

— Min kone så opp, og da var ikke kirken der. Det var nesten surrealistisk. Du forventer å se denne vakre hvite kirken, og nå er det en ruinhaug. Det så ikke ekte ut. Jeg tenkte at dette ikke hadde skjedd, men det begynner å gå opp for meg nå, sier pastor Dennis Irwin.

Onsdagens stormer markerte på mange måter starten på en ny tornadosesong i USA. Fjorårets sesong ble den dødeligste på 75 år. 550 mennesker ble drept.

Og ifølge amerikanske meteorologer har det så langt i år vært flere tornadoer enn vanlig. Men meteorolog Greg Carbin ved det nasjonale værvarslingssenteret sier at det er umulig å forutsi om dette blir et nytt år med rekordmange tornadoer.

— Vi kommer trolig til å se at disse hendelsene øker i frekvens nå som vi går inn i mars og april, sier Carbin.

ENORME SKADER: Minst tolv mennesker drept i de voldsomme herjingene.
REUTERS