B'Tselem, som blant annet mottar støtte fra norske myndigheter, har gransket de israelske angrepsmålene på Gazastripen.

I løpet av de fem første dagene av den israelske offensiven, bombet israelske styrker ti bolighus der det befant seg sivile, konstaterer menneskerettsorganisasjonen.

— 52 mennesker ble drept i disse angrepene, blant dem 18 mindreårige og tolv kvinner, heter det i den foreløpige rapporten.

Ikke legitime mål

B'Tselem går hardt ut mot israelske myndigheter, som hevder at bolighusene til militante palestinere er legitime, militære mål, uten at man trenger å føre bevis for at huset benyttes som våpenlager eller base for militant aktivitet.

— Denne fortolkningen er ubegrunnet og ulovlig. Det er ingen tilfeldighet at et økende antall sivile, som ikke er involvert, blir drept eller såret i disse bombingene, slår B'Tselem fast.

Tilslører

Forsøk på å tilsløre ved å bruke begrep som «kirurgiske angrep» eller «operasjonell infrastruktur» kan ikke skjule fakta, mener den israelske menneskerettighetsorganisasjonen.

— Ulovlige angrep mot bolighus, som er det samme som å rive bolighus fra lufta i straffeøyemed, har forferdelige kostnader i form av menneskeliv, slår B'Tselem fast.

Folkeretten

Den israelske menneskerettighetsorganisasjonen viser til folkeretten, nedfelt i Genèvekonvensjonen som blant annet definerer hva som er å anse som legitime militære mål.

Bare når hus benyttes som våpenlager, militærbase eller kommunikasjonssenter, og på den måten utgjør et direkte bidrag i konflikten, kan de ansees for å være et legitimt, militært mål, slår B'Tselem fast.

Må påvise

Sivile steder som skoler og hoteller kan ved gitte tilfeller utgjøre legitime mål, dersom de benyttes som base av væpnede styrker, men ved enhver tvil om dette skal stedet ansees for å være sivilt.

— For at privatboligen til medlemmer av Hamas eller andre væpnede grupper skal være legitime, militære mål, må det israelske forsvaret påvise at huset direkte har bidratt til organisasjonens aktivitet og at Israel vil ha militær fordel av at det rammes, slår B'Tselem fast.

Dette skjer ikke, og militære talsmenn velger legger i stedet vekt på å fortelle hvem som eier huset, konstaterer den israelske menneskerettighetsorganisasjonen. (©NTB)