- Kan du høre helikopteret? spør Sundus Mehjez (19).

Hun snakker bergensk, bor på Kleppestø på Askøy og har nettopp vært russ ved Årstad videregående. Nå sitter Sundus og resten av familien fanget i en leilighet på Gaza. Rundt dem regner bombene ned. De er uten strøm i 22 av døgnets 24 timer. Vannet kommer også på kun to timer hver dag.

Sundus forsøker å holde telefonen opp i luften, men det er ikke så lett å høre helikoptrene som kretser over leilighetsbygget i Gaza på den dårlige telefonlinjen til Norge. Kan hun gå til vinduet?

- Nei, det får vi ikke lov til. Det er for farlig.

Havnet i krigen

Sundus er på besøk i Gaza by sammen med tre yngre søsken, mor og far. De seks er alle norske statsborgere. De skulle tilbringe sommerferien hos familiens to eldste døtre, Saeda (27) og Fedaa (26), som fortsatt bor i det palestinske området.

- Jeg og pappa og mamma og alle sammen hadde gledet oss til å besøke Gaza. Men nå er det veldig vanskelig her. Vi sitter bare hjemme og hører nyheter på en batteridrevet radio. De tre søsknene våre er veldig redde og stresset, sier Sundus.

Fares, den minste broren, er 13 år, mens Anas er 15 og søsteren Salsabil er 17. Spesielt for de to minste er dagene og nettene i den mørke leiligheten traumatiserende.

- Vi sover nesten ikke. Bare en time eller to. Om natten bomber de hele tiden, sier Sundus.

En times tid hver formiddag får de beskjed om at det er trygt å gå ferdes på gaten. Da springer faren Jamal (52) ut for å kjøpe mat og vann.

- Det er et marked i nærheten, som åpner en liten stund hver dag. Men vi er veldig redde for pappa hver gang han går ut. Det er ikke trygt, sier Saeda (27). Hun er masterstudent i teknologi, og bor alene sammen med søsteren.

Samlet kroppsdeler

Tragedien kommer tett på for folket i Gaza. Alle kjenner noen som har mistet et barn, en far, en søster eller bror. Alle hører bombene som treffer rundt dem, kjenner lukten, ser røykskyene og brannene.

Saeda forteller at en nær venn av familien mistet datteren sin i et av bomberaidene for noen dager siden. Familien lå og sov da bomben traff. Både foreldrene og de to barna ble drept.

- Faren dro til det utbombede huset for å finne datteren, siden hun ikke hadde blitt brakt til sykehuset med de andre. Han fant henne på andre siden av gaten fra huset de bodde i. Kroppen hennes var ikke lenger hel. Faren måtte samle datterens lik, måtte finne en arm her, en fot der, forteller Saeda.

- Vi vil så gjerne gå for å trøste dem. Men vi kommer oss ikke ut.

- Drept med overlegg

Familien bor like ved sjøen, i et av de områdene som er hardest rammet av bomberaidene. Torsdag ble fire gutter i Bakr-familien i nabohuset drept av en israelsk bombe da de lekte på stranden. Hendelsen ble fanget av flere fotografer, og gikk verden rundt.

- Vi kjenner den familien godt, sier Saeda.

- Israelerne må ha sett at de var barn på radaren, men bestemte seg for å drepe dem. Dette er ikke en ulykke. Bildene viser at de ble drept i kaldt blod. Folk her er veldig sinte nå. Veldig redde og veldig sinte.

Varsler feil

Familien forteller at de kjenner flere som er blitt oppringt av det israelske forsvaret med advarsler om å evakuere hjemmet fordi det skal bombes.

- Noen ganger faller bomben bare ett minutt etter at de er blitt oppringt. Andre ganger treffer de et annet hus enn det de har ringt til. De treffer folk på gaten, i moskeer, på stranden. Alle steder. Det er ingen steder som er trygge, sier Saeda.

- De ødelegger oss, ikke bare i disse dagene men for de neste månedene, de neste årene, de neste tiårene. Hvor er våre menneskerettigheter?

Vil hjem

Familien kom til Norge i 2008. De skulle reise hjem igjen til Askøy i august. Sent lørdag kveld var de i kontakt med UD, og har fått tilbud om å få hjelp til å evakuere så snart det lar seg gjøre.

UD har fraktet ut nordmenn ved to anledninger før bakkeinvasjonen. Det gjør de ved såkalte «koordinerte uttransporteringer», som skjer i regi av FN i samarbeid med lokale myndigheter og landene som hjelper til med å få ut sine statsborgere, melder pressevakt ved UD Astrid Sehl via epost.

— Vi er i løpende kontakt med personer med norsk tilknytning som nå ønsker å reise ut. Alle som ønsker det, og som har lovlig opphold i Norge, får tilbud om å være med på FN-organiserte uttransporteringer. Men det er krevende å gjennomføre uttransporteringene slik situasjonen er nå. Det er ikke alle som klarer å ta seg frem til FNs oppmøtested i Gaza, sier Sehl.