Israel begynte i går å trekke sine styrker ut av Gaza, selv om bombingen og kampene fortsatte i området. Israel understreket da også at krigen fremdeles ikke er slutt.

- Vi trekker noen styrker ut, og det vil ikke være den samme operasjonen. Vi vil imidlertid fortsette, sa oberstløytnant Peter Lerner, talsmann for den israelske hæren. Israels statsminister Benjamin Netanyahu erklærte lørdag at han vil fortsette krigen, «så lenge som det er nødvendig og med så mye makt som det er behov for». Israel har nektet å delta i forhandlinger om en våpenhvile og besluttet på et regjeringsmøte fredag at de mulig selv vil avslutte konflikten, når de finner de passende.

Tunnelene ødelagt

Det israelske militæret sier at de nå har ødelagt stort sett alle de hemmelige tunnelene de har funnet. Israel har bestemt seg for å holde noen styrker inne i Gaza og opprette en sikkerhetssone i området for å kunne beskytte de israelske byene i nærheten. Sikkerhetssonens størrelse er fremdeles uviss, men siden Gaza er på kun 360 kvadratkilometer og allerede ett av verdens tettest befolkede områder, vil en slik sone ytterligere øke presset på området.

Bombet flyktningsenter

Tilbaketrekningen kommer etter at et israelsk militærpanel i går konkluderte at Hadar Goldin, den 23-årige soldaten som forsvant fredag, ikke ble tatt til fange av Hamas, som Israel tidligere mente. Konklusjonen er at Goldin istedenfor døde i kamp.

- Bevisene tyder på at han ble drept i det innledende angrepet, sa Peter Lerner, den israelske talsmannen.

Dermed virker det klart at Hamas, slik som bevegelsen fra starten har fastholdt, ikke på noe tidspunkt tok Goldin til fange.

Tross den israelske tilbaketrekningen fortsatte kampene, og nok et FN-flyktningsenter på en palestinsk skole ble i går bombet.

Minst syv mennesker døde, og over 30 ble skadd på skolen, hvor tusenvis av palestinske flyktninger fra andre deler av Gaza hadde søkt tilflukt. Ifølge øyenvitner ble skolen rammet av et missil mens folk sto i kø for å få mat. Blant de døde var to gutter på 13 og 10 år, som solgte kjeks.

- Beliggenheten av alle disse stedene er gjentatte ganger blitt opplyst til det israelske militæret. De vet hvor våre flyktningsentre er. Jeg har ingen idé om hvorfor dette fortsetter å skje, sa Robert Turner, som er leder av FNs program for palestinske flyktninger i Gaza, UNRWA.

Psykologisk bistand

Det er syvende gangen en FN-skole i Gaza er blitt angrepet, og minst ni FN-ansatte i Gaza er blitt drept. Israel har inntil videre ikke kommentert angrepet.

FN anslår at minst en fjerdedel av befolkningen i Gaza er drevet på flukt, og at over 250.000 palestinere oppholder seg på sentrene deres.

Samtidig advarte FNs talsmann Chris Gunness i går om at Gaza er på randen av en «helsemessig katastrofe».

- Legetjenestene er på randen av kollaps, sa Gunness.

Minst 326.000 barn i Gaza er ifølge FN nå så traumatiserte av krigen at de har bruk for psykologisk bistand.