Den afghanske presidenten går hardt ut mot både USA og Taliban etter at det tirsdag ble kjent at Taliban har åpnet et kontor i Qatar for å føre samtaler med verdenssamfunnet og afghanske styresmakter.

— Den siste utviklingen viser at utenlandske hender står bak Talibans kontor i Qatar. Dersom forhandlingene ikke ledes helt og holdent av afghanere, vil ikke det afghanske fredsrådet delta i dem, sier Karzai.

Han kritiserer USA for å ha støttet opp om åpningen av Talibans kontor.

— Kontoret i Qatar, måten det ble åpnet på og uttalelsene om kontoret står i strid med garantiene som USA har gitt til Afghanistan, sier Karzai.

Mener USA villedet

En høytstående afghansk kilde forteller ifølge nyhetsbyrået Reuters at presidenten er utilfreds med den «offisielle» statusen Taliban har fått ved opprettelsen av kontoret i Doha.

— Amerikanerne sa at kontoret ville bli brukt til å få fredssamtalene framover. De sa ikke at det ville gi Taliban en identitet. Talibans flagg og banneret til Det islamske emiratet var noe vi ikke hadde ventet oss, forklarer kilden.

«Det islamske emiratet Afghanistan» er Talibans navn på landet.

Før den offisielle åpningen av kontoret tirsdag sa Karzai at han ville sende en delegasjon til Qatar for å delta i samtaler med Taliban. Men nå henger disse planene i en tynn tråd.

Det samme gjør Afghanistans samtaler med USA om hvor mange soldater som skal bli værende i landet når NATOs kampoperasjon avsluttes ved nyttår.

— I lys av motsetningen mellom USAs ord og handlinger når det gjelder fredsprosessen, vil den afghanske regjeringen legge forhandlingene på is, sier Karzai.

Kan bli gjenopptatt

Forhandlingene er ikke avsluttet for godt, men vil bli gjenopptatt når USA klarlegger sitt standpunkt, ifølge Reuters' kilde.

Ifølge anonyme kilder hadde USA planlagt å møte Taliban til samtaler i Doha allerede torsdag. Men onsdag kom det kontrameldinger også om dette.

— Vi er nå i samtaler med det afghanske lederskapet og fredsrådet om hvordan vi skal gå fram, sa Jen Psaki, pressetalskvinne i USAs utenriksdepartement.

Afghanistans fredsråd ble dannet av Karzai nettopp for å føre samtaler med Taliban.

USAs president Barack Obama understreker at fredsprosessen må ledes av afghanerne selv.

— Det som trengs, er at afghanerne snakker med hverandre om hvordan de kan gå fram og få en slutt på voldssyklusen der, sier han.

Norsk bidrag

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) fortalte tirsdag at Norge hadde spilt en viktig rolle i arbeidet med å få opprettet Taliban-kontoret i Doha.

— Vi har vært viktige i dialogen som har muliggjort det offisielle kontoret i Doha og de direkte samtalene mellom Taliban og fredsrådet i Afghanistan, sa Eide til NTB.

Ifølge ham har Norge hatt kontakt med emiren av Qatar, Taliban, regjeringen i Kabul og amerikanske myndigheter under de topphemmelige samtalene.

— Vi har hatt en avansert tilretteleggerrolle. Vi har formidlet ideer, krav og analyser mellom de ulike partene. Vi har ikke foreslått løsning på substansspørsmålene, men har bidratt til å gjøre slike samtaler mulig, sa Eide.