En 73 år gammel mann er pågrepet for å ha drept tre mennesker ved to jødiske sentre i USA. Den pågrepne er tidligere leder i Ku Klux Klan, ifølge en amerikansk borgerrettighetsgruppe.

Drapene skjedde ved et jødisk samfunnshus og ved et jødisk eldresenter noen kilometer unna i Overland Park utenfor Kansas City. En 14 år gammel gutt og to eldre personer ble drept.

Drapene skjedde dagen før starten på den jødiske påskefeiringen pesach. TV-bilder på fjernsynsstasjonen KSHB ser ut til å vise den antatte gjerningsmannen sittende i en politibil mens han roper «Heil Hitler».

Mannen var utstyrt med et haglgevær, ifølge politiet.

Kan være hatkriminalitet

Angrepene på de jødiske sentrene etterforskes som et mulig tilfelle av hatkriminalitet. Men etterforskerne har ikke trukket noen endelige konklusjoner så langt.

szb462b2.jpg
REUTERS
szb4618a.jpg
REUTERS

— Jeg vil ikke bruke ordet terrorisme. Det er bare tre timer siden dette skjedde, sa Charge Michael Kaste fra det føderale politiet FBI på en pressekonferanse søndag.

Politisjefen i Overland Park, John Douglass, kan ikke bekrefte opplysningen om at gjerningsmannen skal ha ropt «Heil Hitler» da han ble pågrepet. Mannen kom med «en rekke uttalelser» som politiet undersøker nærmere.

- Spurte folk om de var jøder

Det første angrepet skjedde idet ungdommer deltok på en audition til en sangkonkurranse på samfunnshuset. To personer ble skutt på en parkeringsplass, og den ene døde på stedet. Den andre døde av skadene etter å ha blitt fraktet til sykehus.

Den antatte gjerningsmannen spurte folk om de var jødiske før han begynte å skyte, opplyser rabbi Herbert Mandl til TV-stasjonen CNN.

Gjerningsmannen skal deretter ha kjørt til eldresenteret hvor han drepte en kvinne i 70-årene. Drapet skjedde om lag ett kvarter etter det første angrepet ved samfunnshuset.

- Surrealistisk

Samfunnshuset ble sperret av etter angrepet. Selv om gjerningsmannen spurte folk om de var jødiske, skal to av ofrene tilhøre en kristen metodistmenighet.

Ansatte ved samfunnshuset flyttet rundt 60 mennesker inn i et rom for å få dem i sikkerhet etter at det var løsnet skudd.

— Det var surrealistisk. Du tenker ikke at noe slikt kan skje her, sier Jeff Nessel til avisa Kansas City Star.

Han hadde akkurat kjørt sønnen Elijah til samfunnshuset da skyteepisoden fant sted. Både far og sønn kom fysisk uskadd fra hendelsen.