Snakket om atomkrig

Krise i valgkampinnspurten. For begge to.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Barack Obama satte tirsdag søkelyset på den økonomiske krisen mens rivalen John McCain sa til velgerne at Obama er uforberedt på en nasjonal sikkerhetskrise.

På et valgmøte i Pennsylvania trakk McCain fram spekteret om atomkrig da han advarte mot å velge Obama til president.

– Jeg satt i cockpiten på flydekket på et hangarskip utenfor Cuba, og jeg hadde et mål. Jeg vet hvor nær vi var en atomkrig, og jeg kommer ikke til å bli en president som er uforberedt. Jeg er blitt testet. Obama er det ikke, sa McCain.

Den republikanske senatoren som desperat prøver å ta igjen forspranget som Obama har opparbeidet seg de siste ukene, advarte om at USA står overfor store utfordringer hjemme og mange fiender i en farlig verden.

– Vi vet at senator Obama ikke kommer til å ha det rette svaret, sa han med henvisning til en kommentar fra visepresidentkandidat Joe Biden om at Obama som ny president fort kan bli konfrontert med en internasjonal krise.

Fokus på økonomi Mens McCain prøvde å skape tvil om Obamas evne til å beholde roen i en kritisk situasjon, møtte Obama noen av sine viktigste økonomiske rådgivere i Florida.

På møtet med tidligere sentralbanksjef Paul Volcker, Google-sjef Eric Schmidt og guvernører fra flere viktige vippestater sammenlignet Obama igjen McCain med president George W. Bush og hans mislykkede økonomiske politikk.

– I stedet for å tilby fornuftige løsninger, har de i måned etter måned tilbudt lite annet enn egenrådig uvitenhet, ønsketenkning og utdatert ideologi, sa han til sine tilhengere før det åpne møtet med rådgiverne.

Han svarte også igjen på beskyldninger fra McCain og hans visepresidentkandidat Sarah Palin om at han er sosialist fordi han ønsker å omfordele noe av rikdommen i USA.

– Det er vanskelig å tro at mektige støttespillere som Warren Buffet og Colin Powell ville støtte ham om han var sosialist.

– Det ser ut som McCain har funnet ut at han ikke kan vinne over våre ideer, så han bare finner på ting og driver valgkamp mot dem, sa han.

Vippestaten Florida

Obama er på en tre dager lang rundreise i Florida som er en viktig vippestat og som er hardt rammet av krisen, spesielt når det gjelder tvangsauksjoner. Særlig for McCain er det viktig å vinne Florida der Obama leder med tynn margin.Velgerne som ønsket å forhåndsstemme, stilte seg opp i kø da valglokaler over hele Florida åpnet tirsdag. 150.000 velgere møtte opp, etter at Obama i månedsvis har drevet en intens kampanje for å registrere nye velgere.

Obama møter onsdag flere av sine sikkerhetspolitiske rådgivere i Richmond i Virginia før han torsdag flyr til Hawaii for å besøke sin syke bestemor.

Blant dem han møter er tidligere FN-ambassadør Richard Holbrooke og tidligere Midtøsten-forhandler Dennis Ross.

Drar ifra

FOTO: REUTERS

Nye meningsmålinger tirsdag viser at Obama drar fra McCain to uker før valget, også i mange av vippestatene.Ifølge en måling gjort av Pew Research Center er oppslutningen doblet fra 7 prosentpoeng til 14 i forhold til tidligere denne måneden.

Målingen viser at 52 prosent av velgerne vil stemme på Obama, mens bare 38 prosent er tilhengere av hans republikanske rival.

En annen måling gjort for NBC og Wall Street Journal viser samme tendens. 52 prosent er for Obama og 42 prosent for McCain. For to uker siden viste denne målingen en forskjell mellom de to på 6 prosentpoeng.

I CNNs daglige måling har Obama 51 prosent mot 42 prosent for McCain onsdag, det vil si en forskjell på 9 prosentpoeng, 2 prosentpoeng mer enn tirsdag.

RealClearPolitics’ daglige måling, som er et gjennomsnitt av alle målingene, viser at Obama ligger 6,9 prosentpoeng foran – 50,1 prosent mot 43,2.

Hvem vil du ha som amerikansk president? Si din mening!

Publisert: