Malariasyk Moland ikke til sykehus

Dødsdømte Tjostolv Moland lider av malaria, men tør ikke dra på sykehus i Kongo, ifølge hans advokat.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Moland har feber og er syk, men har fått medisiner i fengselet, skriver VG.

Etter det VG erfarer, blir Moland liggende på cellen i det beryktede sentralfengselet i Kongos hovedstad Kisangani. 28-åringen fra Vegårshei i Aust-Agder blir ikke overført til sykehus, het det i artikkelen søndag.

Les også

- Han er veldig, veldig syk nå

Moland frykter å bli lynsjet dersom han blir lagt inn på sykehus. Årsaken er medieoppslag om at Moland skal ha tilbudt seg å trene styrker for opprørslederen Laurent Nkunda.

Nkundas gruppe CNDP har ifølge FN stått bak vilkårlige drap og overgrep mot sivilbefolkningen i Kongo, og kan ha gjort seg skyldig i krigsforbrytelser. Han sitter i dag i husarrest i Rwanda.

— De har vært livredde etter oppslagene i norsk presse om Nkunda. Dersom dette kommer ut der nede, har de grunn til å være nervøse, sier nordmennenes norske advokat Morten Furuholmen til VG.

VG skrev tidligere søndag at blir Moland liggende på cellen i det beryktede sentralfengselet i Kongos hovedstad Kisangani.

Tjostolv Moland og hans kamerat Joshua French er dømt til døden for drap på sjåføren Abedi Kasongo i mai i år. De er også dømt for drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund.

Malaria er en infeksjonssykdom der smitten overføres av parasitter, og sykdommen rammer på verdensbasis mellom 300 og 500 millioner mennesker hvert år. I 2006 døde 800.000 mennesker av malaria, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Tjostolv Molands og Joshua Frenchs ankesak ventes å komme opp for retten i Kongo 13. oktober.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Moland skal ha tilbudt tjenester til opprørsgeneral

  2. - Moland og French må sone år i Kongo ved dom

  3. Kan bli overført

  4. Moland og French anker

  5. Dømt til døden

  6. Dødsdømte vil forklare seg

  7. - Vi er ikke drapsmenn og ikke spioner

BT anbefaler

– Provoserende og lite forståelsesfullt

Les historien om den opprivende konflikten i Hjerteslag.