Tok Mississippi

Med god hjelp fra de svarte vant Barack Obama stort over Hillary Clinton i primærvalget i Mississippi.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Seieren er den andre for Obama etter at han tapte for Clinton i de viktige statene Texas og Ohio for en uke siden. Dermed er han igjen på offensiven.

Da nesten 90 prosent av stemmene var talt opp, hadde Obama 59 prosent, mens Clinton hadde 39 prosent.

Obama vant først og fremst fordi han fikk 91 prosent av de svartes stemmer, og de svarte utgjør rundt halvparten av velgerne i det demokratiske primærvalget.

På den andre siden fikk Clinton 74 prosent av de hvite stemmene i en sørstat som tradisjonelt er svært rasedelt. Valgdagsmålingene viser at 40 prosent av de svarte og 20 prosent av de hvite mente at rase var viktig for valget deres.

Øker forspranget

Seieren øker Obamas forsprang over Clinton i antall delegater, men ikke med mye. Obama fikk iallfall 17 av de 33 delegatene til Mississippi og Clinton 11, mens fem sto igjen å fordele.

Ifølge RealClearPolitiics.com har Obama nå 1.606 delegater, mens Clinton har 1.484.

Begge kandidatene var tirsdag allerede reist til Pennsylvania, den eneste store staten som nå står igjen i primærvalgsirkuset. Valget der finner først sted 22. april, og Clinton er favoritt siden staten har en demografi som ligner Ohio, med mange eldre og fagorganiserte.

Ny strid om rase

Mens velgerne ennå ikke var ferdige med å stemme i Mississippi, kom rasespørsmålet på dagsordenen igjen på grunn av omstridte uttalelser fra en av Clintons viktige støttespillere.

– Om Obama var hvit, ville han ikke kommet så langt som han har, og heller ikke om han var kvinne. Han er heldig han er den han er, og dette landet er fanget inn i dette, sa den tidligere visepresidentkandidaten Geraldine Ferraro til en avis i California.

Clinton gjorde det klart at hun ikke er enig, men Obamas valgkampstab beskyldte henne for dobbeltmoral fordi hun nekter å irettesette Ferraro og fjerne henne fra hennes stilling som finansdirektør i kampanjen.

Superdelegatene

Ingen av kandidatene har lenger mulighet for å vinne tilstrekkelig mange delegater til å vinne nominasjonen på landsmøtet i august.

Siden det derfor ligger an til at nominasjonen blir avgjort av de nesten 800 superdelegatene, forsøker Clinton å få godkjent primærvalgene i Florida og Michigan som hun vant, men som ikke ble godkjent av partiet.

Tirsdag lå det an til en mulig avtale mellom Clintons og Obamas staber om å gjennomføre nye valg i de to statene med poststemmer.

Hvem tror du blir den neste amerikanske presidenten? Si din mening under?

Publisert