Obama vil snakke med Hamas

Barack Obamas administrasjon kommer til å forlate linja med å isolere Hamas og vil åpne kanaler til organisasjonen, sier kilder som står Obama nær.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Den britiske avisa The Guardian har snakket med tre personer som har kjennskap til diskusjonene som foregår i Obama-leiren om Midtøsten-politikken.

«Sensasjon»

— Dette er jo en sensasjon, sier professor og seniorforsker Daniel Heradstveit (bildet) ved NUPI til Aftenposten.no.Det er ikke snakk om en diplomatisk åpning med anerkjennelse av organisasjonen, men derimot om hemmelige kontakter på lavt nivå via etterretningsorganisasjonene, slik det skjedde med PLO på 70-tallet.

Hjelmeland: - Våpenhvile nå!

En åpning mot Hamas ville representere et klart brudd med Bush-administrasjonens isolasjonslinje. Hamas er satt på terrorlisten, og nesten alle vestlige land følger opp ved å unnlate å ha kontakt med dem.

Bryter med USAs politikk

Men det er en voksende erkjennelse blant mange i Washington om at isolasjonslinja er kontraproduktiv og at det ville være nyttig med kontakt, selv om både Israel og de konservative i USA ville protestere høylytt.

Nordmann i Gaza: - Vi var livredde

— Dersom dette stemmer, betyr det at Obama bryter med to viktige aspekter ved den amerikanske utenrikspolitikken. For det første bryter det med hvordan man skaper fred i dette området. Hamas har jo blitt utelukket. For det andre bryter det med politikken USA har ført i forhold til terrorisme, sier Heradstveit.

— Den eneste måten USA kan nærme seg den muslimske verden på er å komme seg ut av det sporet de er på nå. Muslimene har fått begrepet terrorisme klistret på seg av Bush, som har utvannet begrepet. Man snakker aldri om statsterrorisme, som Israel driver med i Gaza nå, legger han til.

Les også:

Erlend (16) drapstruet etter Israel-støtte


Diskuter: Leserombud i Bergens Tidende, Terje Angelshaug, spør seg om BT og andre medier underslår informasjon som kan være til Israels fordel.

Spørsmål om Midtøsten-konflikten?

Se hva eksperten svarte i nettmøtet.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Enige om resolusjonsforslag

 2. - Vi krever våpenhvile nå!

 3. Drapstruga etter Israel-støtte

 4. Brente israelsk flagg

 5. Fanget i krigen på ferie

 6. Vossa-lege til Gaza

 7. Grusomt syn møtte Røde Kors

 8. - Forkasteleg å støtte Israel

 9. Norsk familie på vei ut av Gazastripen

 10. Støre: - Et sivilt mareritt

 11. 40 drept i skolemassakre

BT anbefaler

Her blir det gigantkonsert for 45.000 bergensere

Godshavnen på Dokken blir åsted for den største konserten i Bergens historie.

LES SAKEN