Storby eller strand - i Berlin trenger du ikke velge

Det er bare å hoppe i det!

Publisert Publisert

1. Hvorfor nå?

Berlin er en verdensby som ikke koster all verden. Har du ikke vært i Berlin, bør du vite at det er «obligatorisk» å besøke byen i løpet av livet. Berlin i sommermånedene er dessuten både storby og strand. Langs elven Spree har strandbarene åpnet for sesongen og byr på solstoler, hengekøyer og barer. I bydelen Kreuzberg finner man i tillegg «Badeschiff» — strandbar med oppvarmet basseng i elven.

2. Ikke reis hit uten å vite dette:

Berlin er en stor by uten noe naturlig sentrum. Den består av tolv bydeler med hvert sitt særpreg. For eksempel er Kreuzberg internasjonal og kreativ, og mange kunstnere sverger til bydelen. Mens i bydelen Mitte finner du mange severdigheter og ditto turistmengde. Les deg opp på bydelene før du reiser.

Berlin var tidligere delt i to, og til tross for at muren er revet, er det fortsatt synlige forskjeller mellom øst og vest. Ta gjerne T-banen U1 fra vest (Uhlandstrasse) til øst (Warschauer Strasse), og se hvordan byen og omgivelsene endrer seg hele veien.

3. Få med deg:

I Mauerpark er det loppemarked og karaoke på søndager. Foto: Ingrid Brekke

Lei en sykkel og oppdag Berlin. Sykler du rundt på måfå, er du garantert å komme over mange fantastiske steder. Alle som reiser til Berlin burde se Nefertiti i Neues Museum. Jüdisches Museum kan også anbefales, i tillegg til den vakre museumsøyen «Museumsinsel». Rykker det i dansefoten, bør du ta turen til Clärchens Ballhaus, som er et fantastisk dansested som knapt er forandret siden DDR-tiden. Festløver kan også dra til den enorme klubben Berghain. Det er nærmest tilfeldig hvem som får slippe inn på Berghain, men ryktene sier at du bør legge den pene skjorten eller kjolen hjemme. Homobaren Roses bar i Kreuzberg kan også anbefales. Stedet er dekket med rosa plysj og fylt med kitschy pynt. NB! Ikke ta bilder i Roses bar.

4. Styr unna:

Ta gjerne turen til Brandenburger Tor, og hold gjerne noen i hånden mens du synger på Ketil Stokkans «Brandenburger Tor». Men ikke kjøp skrap fra selgerne som henger i området. «Souvenirer fra krigen», du liksom.

NB! Berlinerne går ikke på rødt lys. Det bør ikke du gjøre heller.

5. Her får du det beste skrytebildet:

Berlin er veldig sykkelvennlig. Lei en sykkel og oppdag fine steder og koselige kafeer og barer. Foto: Stein J Bjørge

Skrytebildet kan du gjerne ta i det 368 meter høye i Fernsehturm (TV-tårnet) på Alexanderplatz. Nyt en kakebit mens du ser byen fra den roterende restauranten. Er du ute etter et skrytebilde utenom det vanlige, bør du dra til Mauerpark i Prenzlauer Berg. Berlinmuren gikk tidligere gjennom parken. I dag er Mauerpark stort sett et hengested for unge mennesker, ikke minst tilreisende. Hver søndag er det et enormt loppemarked, og kl. 15 er det tid for karaoke (plassene er fylt opp lenge før). I en bakke er det laget et slags amfi, og sangerne står på en liten scene i midten omgitt av hundrevis av entusiastiske tilhørere.Oppsøk gjerne East Side Gallery, som er en del av det gamle grenseområdet. På muren, som ikke må forveksles med den opprinnelige muren, har kunstnere fra hele verden satt sitt fargerike preg — og stedet gir haugevis av muligheter for «Kodak moments».

6. Dette handler du med deg hjem:

Vintagebutikken «Made in Berlin» i Friedrichstrasse bør oppleves. I samme gate finnes det også mange andre spennende butikker. I Prenzlauer Berg finner du unike butikker, økologiske alternativer og mange kule interiørbutikker. Ta turen! Mange blir anbefalt å handle i det eksklusive varehuset KaDeWe, men er du ikke i Prada og Guccis kjernesegment, kan du droppe det.

7. Sulten & tørst:

Følg med på fasadene mens du vandrer eller sykler i Berlin. Foto: Stein J Bjørge

I Berlin trenger du ingen bulende lommebok for å spise og drikke. Ta frokosten på kafé, for eksempel på Anna Blume. Berlinerne er veldig glad i currywurst, men smaker du pølsene, kan det hende du lurer på hvorfor. Er du opptatt av øl og gamle kneiper, er Zwiebelfisch og Diener verdt å besøke. Berlins eldste restaurant, Zur letzten Instanz, var bra nok for Charlie Chaplin og (visstnok) Napoleon, og er en opplevelse. Er du glad i vietnamesisk mat, bør du ta turen til Monsieur Vuong. I Kreuzberg anbefales Kimchi Princess, som serverer nydelig koreansk mat i et veldig moderne lokale. I Friedrichshain kan du gå fra fortauskafé til fortauskafé. Perfekt i solen!

8. Hva sier det om deg at du reiser hit:

Du er opptatt av nær historie, som nazismen og kommunismen. Du er nysgjerrig på den tyske ungdomskulturen; Berlin er som en magnet på kunstneriske og kreative sjeler.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Fra torsdag morgen gjelder en ny parkeringsregel i Bergen

– Det er ikke sikkert alle har fått det med seg, sier parkeringssjef.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Derfor lyste mange bygg i Bergen rødt

  2. Polititeori om drapet i Åsane: Kvinnen kan ha blitt kvalt

  3. Storbritannia: – Viruset er ute av kontroll

  4. Fra benken til Milan på to år: Slik reagerer gamle­treneren på komet­karrieren

  5. Fra torsdag morgen gjelder en ny parkeringsregel i Bergen

  6. – Er det så farlig å bli spurt hvor man kommer fra?