Pakistan kan væpne ubåter med atomvåpen

Pakistanske ubåter kan bevæpnes med atomvåpen, sier en talsmann for marinen. Det er første gang verden får vite at Pakistan er klar for å utplassere kjernefysiske våpen.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 21 år gammel

Kontreadmiral Mohammed Afzal Tahir sier at det i så fall bare vil være av defensive hensyn. Men konflikten mellom Pakistan og India vil bli enda farligere dersom Pakistan tar i bruk atomubåter.

Pakistanske talsmenn både i marinen og i forsvarsdepartementet sier det "ikke haster" å utplassere atomvåpen.

–Pakistans marine vil vurdere å utstyre ubåtene med atomvåpen på lengre sikt, av defensive hensyn. Det finnes ingen umiddelbare planer om å installere kjernefysiske raketter i ubåter, men muligheten er der, og vi vil se om det er nødvendig, sier Tahir.

Mangler kapasitet? India foretok en rad kjernefysiske prøvesprengninger i mai 1998, og Pakistan svarte med egne prøvesprengninger knapt to uker etter. Det førte til massiv internasjonal kritikk og sanksjoner mot India og Pakistan, som har utkjempet tre kriger siden 1947.

Opplysningene om at Pakistan skal være i stand til å utplassere atomvåpen, kom fram onsdag da kontreadmiralen nevnte det som en mulighet, som svar på et spørsmål under en pressebriefing onsdag i forbindelse med en marineøvelse utenfor Karachi.

Pakistan har trolig ingen mulighet til å utplassere atomvåpen på havet med det aller første, selv om teknologien skulle være klar. Marinen har angivelig bare seks franskproduserte dieseldrevne ubåter for torpedoer og konvensjonelle raketter, ifølge internasjonal militære oversikter.

Men det råder usikkerhet om dette. En talsmann for Pakistans marine sier til avisen International Herald Tribune at marinen nylig har skaffet seg tre nye franske ubåter, alle tre i stand til å bruke kjernefysiske stridshoder.

India følger Uansett følger India sin nabo med falkeblikk, og er klar for å gjøre tilsvarende trekk dersom Pakistan skulle gjøre noe som kan øke trusselen i området.

–Vi er også fullstendig klare for å utplassere kjernefysiske raketter, som dem. Vi er jevnbyrdige, sier P. K. Bandopadhyay, talsmann for Indias forsvarsdepartement.

Det er ikke kjent hvor mange kjernefysiske våpen Pakistan har, eller hva slags.

De fleste eksperter tviler på at India eller Pakistan så langt har utplassert atomvåpen eller utviklet kjernefysiske stridshoder til rakettsystemene sine. Men begge land har gjennomført prøver med både mellom— og langdistanseraketter som kan nå de fleste mål på hverandres territorium.

–Det er alt et atomkappløp i regionen, og de siste nyhetene fra Pakistan kan bare bidra til å skjerpe kappløpet, sier en ekspert.

NTB

Publisert: