Minst 213 drept i bombeangrepet i Bagdad

En lastebilbombe eksploderte ved et travelt kjøpesenter i sentrum av Bagdad lørdag. Mange av ofrene var barn.

Publisert Publisert

En bilbombe gikk natt til søndag av i en handlegate i Iraks hovedstad Bagdad. Foto: Khalid al Mousily / Reuters / NTB scanpix

  • NTB
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

IS, som jevnlig utfører blodige angrep mot sivile i den irakiske hovedstaden, sier de også står bak dette blodbadet i bydelen Karrada.

Tallet på drepte har steget kraftig siden bomben eksploderte ved et kjøpesenter rundt midnatt lokal tid lørdag.

Mandag opplyser irakiske myndigheter at minst 213 mennesker døde i angrepet. I tillegg ble mer enn 200 mennesker såret, opplyser irakiske tjenestemenn til nyhetsbyrået AFP.

Travel handlegate

Bomben rammet en travel handlegate i sentrum av Bagdad natt til søndag. Unge mennesker og barnefamilier var fortsatt ute i gatene etter at sola var gått ned og fasten var brutt under den hellige måneden ramadan.

  • Les historien om den sky og nådeløse IS-lederen
    Angrepet er det verste på flere år i den irakiske hovedstaden, der flere hundre mennesker er blitt drept i nærmest ukentlige terroraksjoner i år.

To angrep

Redningsmannskaper har sagt det kan ta flere dager å finne likene av de døde i ruinene. Flertallet av innbyggerne i bydelen Karrada er sjiamuslimer, som den sunnimuslimske ekstremistgruppen IS anser for å være kjettere.

— Jeg vil dra tilbake til frontlinjen. Der vet jeg i alle fall hvem fienden er sånn at jeg kan kjempe mot ham. Men her vet jeg ikke hvem jeg kjemper mot, sier 24 år gamle Hussein Ali, en tidligere soldat som forteller at seks arbeidere i familiens butikk ble drept.

Karrada er et middelklassestrøk i sentrum av Bagdad der flertallet av befolkningen er sjiamuslimer, men der det også bor mange kristne.

Flere angrep

Også i den østlige delen av byen eksploderte en sprengladning natt til søndag, og her ble minst fem personer drept og 16 personer såret. Så langt er det ingen som har påtatt seg ansvaret for dette andre angrepet.

De siste angrepene i Bagdad skjer en drøy uke etter at den irakiske hæren erklærte at IS var drevet helt ut av Falluja. Denne byen ligger om lag 50 kilometer vest for Bagdad.

Lover hevn

Iraks statsminister Haider al-Abadi lovet hevn da han besøkte åstedet i Karrada søndag ettermiddag, melder den statlige kringkasteren al-Iraqiya. Terrorgjenger utførte bombeangrepet etter å ha blitt «knust på slagmarken», sa statsministeren.

En video publisert på nett viser en sint folkemengde som kaster stein og bensinkanner mot Abadis bilkolonne.

Falluja var den første byen IS tok kontroll over i 2014. Kampene for å gjenerobre byen var harde. I løpet av ukene offensiven pågikk, flyktet rundt 80.000 personer fra byen, opplyser FN.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

– Robert Hauge har fortsatt jobben sin rundt A-laget

Få med deg sendingen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Derfor støtter jeg Trump

  2. Fjord Line kutter alle avganger fra Bergen

  3. Denne testen kan gi deg koronasvar på 15 minutter

  4. Sjokkert over prosessen før han sluttet som Brann-trener: – Rune Soltvedt gjemte seg

  5. Denne bilføreren fikk ikke kjøre videre før han hadde ryddet

  6. Har gjenskapt hvordan Bergen så ut i 1320