Netanyahus regjering gir grønt lys til omstridt marsj

Israels avtroppende regjering har gitt høyrenasjonalistiske jøder grønt lys til å arrangere en omstridt marsj i den okkuperte delen av Jerusalem.

Jødiske høyrenasjonalister feirer 10. mai hvert år okkupasjonen av Jerusalem med en marsj. Årets marsj gjennom den okkuperte gamlebyen ble stanset av politiet etter omfattende sammenstøt med palestinske demonstranter, men statsminister Benjamin Netanyahus avtroppende regjering har nå gitt arrangørene grønt lys til å holde marsjen 15. juni. Foto: AP / NTB

  • NTB
Publisert Publisert

– Marsjen vil bli holdt 15. juni, heter det i en kunngjøring fra statsminister Benjamin Netanyahus kontor.

Dette er to dager etter at nasjonalforsamlingen Knesset ventes å godkjenne en ny regjering i Israel, og Netanyahus tolv sammenhengende år som statsminister er over.

Ifølge kunngjøringen fra Netanyahus kontor må de høyrenasjonalistiske arrangørene bli enige med politiet om hvilken rute deltakerne i den såkalte flaggmarsjen skal følge.

Sammenstøt og krig

Arrangørene planla opprinnelig å holde marsjen 10. mai, på årsdagens for Israels okkupasjon av Øst-Jerusalem i 1967.

Det endte med voldsomme sammenstøt mellom israelske sikkerhetsstyrker og palestinske demonstranter, og en elleve dager lang krig mellom Israel og Hamas som kostet 260 palestinere livet og 13 liv på israelsk side.

En ny marsj ble planlagt førstkommende torsdag, også den inn gjennom Damaskusporten i Jerusalems okkuperte gamleby, gjennom den arabiske delen og videre til Klagemuren.

Israels politi trakk imidlertid tillatelsen, etter råd fra forsvarsminister Benny Gantz som advarte mot en ny oppblussing av konflikten med palestinerne.

Gantz fikk også klar beskjed da han i forrige uke besøkte Washington, der representanter for president Joe Bidens administrasjon ga uttrykk for bekymring for dette.

Høyreekstreme

Lederen for det ytterliggående høyrenasjonalistiske Sionistpartiet, Bezalel Smotrich, kalte politiets beslutning om å trekke tillatelsen til torsdagens mars «en skamfull overgivelse til terrorisme og Hamas-trusler».

Smotrich, som har vært transportminister i Netanyahus regjering, har opp gjennom årene kommet med en rekke kontroversielle uttalelser og utspill og blant annet krevd at israelske sikkerhetsstyrker «skyter for å drepe» palestinske steinkastere.

Jødisk makt protesterer

Itamar Ben-Gvir, som sitter i Knesset for partiet Jødisk makt, protesterte også mot avlysningen og truer med å marsjere gjennom den arabiske delen av gamlebyen med et stort israelsk flagg, uansett hvilken rute marsjen får tillatelse til å følge.

Ben-Gvir er også en kontroversiell skikkelse på ytre høyre fløy i Israel, har et bilde av massedrapsmannen Baruch Goldstein på stueveggen og har tatt til orde for å nekte kristne, som han omtaler som «blodtørstige vampyrer», å feire jul i landet.

Publisert
BT anbefaler

Trude (38) vart brutalt overfallen på jobb. Då starta ein ni år lang kamp.

Trude Gruben Breivik og mannen hadde kjøpt nytt hus på heimstaden. Fødselspermisjonen med barn nummer to var straks over.

Mest lest akkurat nå

  1. Slik ser det ut etter vann­lekkasjen hos Bir: – Taket ligger på bordet

  2. To ting skapte lange køer på E39 nord for Bergen

  3. «Vi er dessverre tom for koronavaksiner»

  4. – Sjukmeldt, ja ... Men gå i fjellet, det klarar ho!

  5. – Det er éi gruppe eg aldri har høyrd klage under pandemien

  6. Politiet avlyttet de tiltalte: «Kuttet ham opp»