Vesten har gått sammen om et komplott mot Kina. De «vestlige verdiene» er farlige, og de kinesiske universitetene holder på å bli infiltrert av dem.

Det mener Yuan Guiren, som er undervisningsminister i Kina. Derfor vil han nå forby undervisningsmateriale med «vestlige verdier» på universitetene, og samtidig forby lærere å kritisere kommunistpartiet i undervisningen.

— Fiendtlige krefter arbeider målrettet med å infiltrere unge studenter og lærere, skriver Yuan Guiren i kommunistpartiets akademiske tidsskrift.

Men kritikerne er ikke begeistret for forbudet.

BLOKKERT: Facebook, Google og en rekke andre store nettselskaper er blokkert i Kina, og det blir stadig vanskeligere å omgå brannmuren. Bildet er fra en nettkafe i Shanghai. FOTO: REUTERS

— Det er både dumt og tåpelig, sier Zhang Lifan, som er en fremtredende historiker og politisk analytiker basert i Beijing.

Kjemper mot ideer

Forbudet er bare det siste eksempelet på hvordan Kinas kommunistparti systematisk har bekjempet ideer om for eksempel borgerrettigheter, konstitusjonelt styre og oppbygging av en rettsstat siden Xi Jinping kom til makten i 2012. Partiet mener disse ideene er en trussel mot deres makt.

Hundrevis av advokater, journalister og akademikere har blitt arrestert og sjikanert av myndighetene. Flere har også blitt dømt til lange fengselsstraffer. Mange universiteter bruker lærebøker og undervisningsmateriale oversatt fra engelsk til kinesisk. Yuan Guiren utdyper ikke hvordan eller når forbudet skal tre i kraft.

Frykter nytt Tiananmen

Mange har kritisert det dobbeltmoralske i Yuan Guirens forbud. Enda en gang viser forskjellene mellom hva eliten i kommunistpartiet sier og hva de faktisk gjør.

— Hvis vestlige verdier virkelig er så dårlige, hvorfor sender partimedlemmene sine barn til Vesten, lyder et av spørsmålene på sosiale medier.

I USA alene er det 275.000 kinesiske studenter. En av dem er Xi Jinpings egen 23 år gamle datter, Xi Mingze, som studerer ved universitetet i Harvard.

— Det er vanskelig å skjerme barn fra de vestlige verdiene. Vil undervisningsdepartementet lage en regel som kun tillater døtre og sønner av høytstående partimedlemmer å studere i sosialistiske land som Nord-Korea, spør He Weifang, jurist og professor ved Peking-universitetet, på sin mikroblogg.

Zhu Weiqun, professor ved Shanghais universitet for finans og økonomi, er kritisk, og sier at Kina må legge fra seg markedsøkonomi hvis man virkelig vil bekjempe vestlige verdier.

— De forsøker å sette Kina tilbake til tiden da landet var isolert fra resten av verden, skriver Zhu på sin mikroblogg.

— Taliban og Den islamske staten har også slagord om å «bekjempe vestlige verdier». Dette er ekstreme holdninger, ikke ulik de man så under Bokseropprøret og Kulturrevolusjonen, skriver Zhu Weiqun.

Politisk kaos

Flere andre har også dratt paralleller til de politiske kampanjene på 50-tallet, hvor kommunistpartiet forfulgte akademikere og lærere. Ikke minst under Kulturrevolusjonen fra 1966 til 1976, hvor flere hundre tusener ble drept, og millioner forfulgt, i et politisk kaos som fortsatt er et følsomt emne for partiet.

For få dager siden holdt Yuan Guiren ifølge nyhetsbyrået Xinhua en tale for høytstående akademikere og presidenter for universiteter. Her utdypet han forbudet, og sa at Kina bør «bygge opp et system med undervisningsmateriale basert på marxismen», slik at blant annet «forvridde ideer» ikke sprer seg.

For bare fire år siden hadde imidlertid Yuan en helt annen holdning.

BESKYTTER: En av grunnene til at de kinesiske myndighetene blokkerer utenlandske selskaper, er for å hindre konkurranse. Kineserne har vent seg til å bruke sine egne sosiale nettverk, i stedet for nettsteder som Facebook. FOTO: CARLOS BARRIA, REUTERS

— Uansett hvor mye vi får inn fra utlandet er vi ikke i faresonen, for vi står på kinesisk jord, sa Yuan Guiren i 2011 til den kinesiske avisen Jinghua Wanbao.- Vi har sendt mange til utlandet, og de har ikke blitt påvirket av sitt opphold i kapitalismens rede. Så hvorfor frykte at de skal bli påvirket her, sa han ifølge avisen.

Den fremtredende historikeren Zhang Lifan sier at partiet i perioder har talt både for og imot vestlige ideer og verdier. Nå er imidlertid partiet inne i en periode hvor man ser vestlige ideer som en trussel.

— Om universitetene blir antivestlige er det visse fag som ikke kan undervises i. Som for eksempel litteratur og økonomi, sier Zhang Lifan.

Bygget etter vestlig modell

Zhang mener at partiet har gått i gang med et umulig prosjekt hvis de virkelig vil vestlige verdier til livs. For eksempel er det kinesiske rettsvesenet bygget på en kopi av det vestlige, og det samme gjelder det sosiale velferdssystemet. Og hva med Karl Marx? Han ble jo født i Tyskland.

— Det er så mange deler av den nåværende sosialistiske ideologien som man ikke kan skille fra Vesten, sier Zhang Lifan. Han tror ikke på at kommunistpartiet kan overbevise kineserne om at det kun finnes én korrekt ideologi.

— Partiets ideologiske våpen virker ikke lenger, og det er naivt å tro at de kan fortsette å kontrollere folks tanker, sier Zhang Lifan.