Fem år etter at Hellas utløste eurokrisen, kan landet endelig være på vei ut av EU. Tysklands kansler Angela Merkel skal nemlig være forsont med tanken på en såkalt "grexit", ifølge det tyske magasinet Der Spiegel. Spiegel henviser til kilder nær den tyske regjeringen.

Nyvalg i Hellas

Bakgrunnen er at Hellas skal ha nyvalg i slutten av januar.

Venstrealliansen Syriza er forventet å vinne og overta makten i det gjeldsherjede landet. Syriza har lovet å myke opp den knallharde sparepolitikken som Hellas har vært pålagt fra sine kreditorer. Partiet har sagt at de fortsatt vil være en del av eurosonen, men at betingelsene for krisehjelpen må reforhandles. Det synes ikke den tyske regjeringen noe om.

Sparepolitikken har vært en betingelse for at Hellas skulle få kriselån fra den såkalte troikaen, som består av EU, Den europeiske sentralbanken og IMF, det internasjonale pengefondet.

Dersom Hellas legger om kursen og løsner på livremmen som tyskerne har festet så stramt, vil en gresk utgang fra eurosonen være "nesten uunngåelig", ifølge Spiegels kilder.

Smittefaren over

En av grunnene til at Merkel nå er mindre bekymret for en grexit, er at tyskerne vurderer smittefaren som betydelig redusert. Det betyr at de ikke tror at en eventuell gresk utmelding vil få ringvirkninger for de andre kriselandene.

— Faren for smitte er begrenset fordi Portugal og Irland nå anses som rehabilitert, sier en kilde i den tyske regjeringen til Spiegel.

Politisk spill

Merkel har tidligere sagt at det er viktig å holde Hellas inne i unionen. De nye signalene fra Berlin kan dermed også tolkes som en advarsel til både velgerne og Syriza i forkant av valget. På nyttårsaften sa Merkels rådgiver Michael Fuchs til avisen Rheinische Post at "tiden for politisk utpressing er over":

"Hvis Syrizaleder Alexis Tsipras vurderer å redusere sparetiltakene, så må troikaen kutte ned på pengehjelpen til Hellas. Det er slutt på den tiden da vi var nødt til å redde Hellas," sa Fuchs, og la til at grekerne ikke lenger er en trussel mot euroens eksistens.

Tidligere i uken advarte finansminister Wolfgang Schaeuble grekerne om å endre kurs, og sa at forpliktelsene som nåværende statminister Antonis Samaras har gitt, også vil gjelde for en ny regjering.

Brannmur

En av grunnene til at tyskerne nå snakker om en gresk uttreden fra euroen er at EU gjennom de siste fem årene har bygget opp et bedre krisehåndteringssystem. De har etablert et permanent krisefond, og bedre kontrollrutinger for bankene, med jevnlige stresstester.

Bankene er også bedre kapitalisert enn de var da krisen inntraff. Ved starten av det nye året har euroen falt, og det er lavere rente på statsobligasjoner enn på svært lenge. Samtidig har det kommet klare signaler fra sentralbanksjef Mario Draghi om at den europeiske sentralbanken ESB nå er klar til å sprøyte inn penger gjennom kvantitative lettelser for å sette fart i veksten i eurosonen.

Grexit kan friste

Reaksjonene på den nye tyske linjen overfor Hellas har vært blandede. Et interessant perspektiv kommer fra økonomen Tim Worstall, som skriver i Forbes at den største faren ved en greit vil være at den vil bli positiv for Hellas.

"[Faren er] at en grexit vil fungere for Hellas, og at andre land dermed vil følge deres eksempel. Det er tross alt standard økonomisk teori, og har vært det de siste 80 årene, at devaluering er løsningen," skriver Wortall.

Han mener at grekerne ved å innføre egen valuta og gjennomføre en devaluering kan være på beina igjen etter et år eller to. Det vil være fristende for land som Italia og Frankrike, mener Worstall.