Siste: EU er klar til å gi 11 milliarder euro — 90 milliarder kroner - til Ukraina de neste to årene.

Russiske styrker har tatt kontroll over to ukrainske bataljoner knyttet til landets rakettforsvar på Krim-halvøya, opplyser en russisk kilde onsdag.

— Vi venter nå på at russiske rakettspesialister og prorussiske aktivister skal ankomme for å overtale ukrainsk militærpersonell til å utføre felles forsvarsplikter, sier den militære kilden til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Det ukrainske forsvarsdepartementet bekrefter at russiske styrker har inntatt deler av en rakettenhet.

Ifølge departementet har væpnede menn også forsøkt å kapre et ukrainsk marinefartøy ved Krim-halvøyen.

— Væpnede personer i en båt kom til skipet, men mannskapet drev tilbake angrepet. Det var til og med et forsøk på å borde skipet og overta både skipet, våpnene og sjøfolkene, opplyser en kommandant i den ukrainske marinen, ifølge departementetshjemmeside.

Tok tilbake regjeringskontor

Ukrainsk politi skal ha fjernet prorussiske demonstranter som har okkupert den regionale regjeringsbygningen i Donetsk siden mandag. Ifølge øyenvitner har et ukrainsk flagg erstattet et russisk som de siste dagene har vaiet over bygningen.

Ifølge politiet ble det også iverksatt en «evakuering» av bygningen etter en melding om at det var funnet en granat.

— Det kom inn en melding klokken 08.30 fra en ukjent person om at det lå en granat i bygningen, sier politiets talskvinne Olga Potsjkalova.

— Et etterforskningsteam undersøker saken, og folk er blitt ført ut av bygningen, sier hun.

Russiske flagg ble heist over kontorene lørdag, samtidig som russiske styrker rykket inn på Krim-halvøyen sør i Ukraina. Donetsk, øst i Ukraina, var en av de viktigste maktbasene til den avsatte presidenten Viktor Janukovitsj, som selv kommer fra byen.

Frykter opptrapping

Da russiske styrker gikk inn på Krim-halvøyen i helgen, ble det meldt om prorussiske demonstrasjoner i flere østlige byer, blant annet i Donetsk.

Demonstrantene som mandag inntok kontorene til de regionale myndighetene, har vært ledet av en mann som har erklært seg som «folkets guvernør». Han har krevd at myndighetene i Donetsk bryter kontakten med de nye vestligorienterte myndighetene i Kiev, og at Donetsk selv tar kontroll over politi- og sikkerhetsstyrker i regionen.

Donetsk ligger ikke langt fra den russiske grensen, og de fleste av byens innbyggere er russiskspråklige. Eksperter mener at en konflikt mellom ukrainske myndigheter og prorussiske aktivister i Donetsk kan føre til en alvorlig opptrapping av konflikten i landet

Myndighetene i Kiev anklager Russland for å stå bak de prorussiske demonstrasjonene øst i landet. De hevder at mange av demonstrantene er russere som er blitt busset over grensen for å skape en situasjon som forsvarer en russisk militærintervensjon, ikke bare på Krim-halvøyen, men også andre steder øst i landet.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov hevder derimot at styrkene som er i aksjon ikke er russiske, og at personellet ved den russiske svartehavsflåten er i sin ordinære posisjon.

Kaller Putin desperat

Tirsdag uttalte Putin at maktovertakelsen i Ukraina er et grunnlovstridig militærkupp. I et intervju med BBC sier den ledende ukrainske politikeren Julia Timosjenko at dette kun er Putins subjektive mening. Hun fremholder samtidig at maktovertakelsen var helt legitim.

SPENT: En ukrainsk marinesoldat vokter krigsskipet «Ternopil» i Sevastopol på Krim-halvøyen.
SCANPIX
- IKKE RUSSISKE: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov hevder derimot at styrkene som er i aksjon på Krim-halvøyen ikke er russiske.
SCANPIX

— Jeg tror dette er et desperat forsøk fra Putin på å beholde makten i Ukraina. La russerne passe på sitt eget land. De har verken kompetanse eller mandat til å styre Ukraina. Det finnes heller ikke noen politikere igjen i Ukraina som vil gjennomføre Russlands imperialistiske politikk her. Det må Russland akseptere, sier Timosjenko.

Fungerende statsminister Arsenij Jatsenjuk mener den russiske aggresjonen er et stort slag for den ukrainske økonomien. Det sa Jatsenjuk i forkant av et regjeringsmøte onsdag.

— Den russiske aggresjonen på ukrainsk territorium har hatt ekstremt negativt innvirkning. Situasjonen er fortsatt vanskelig, uttalte statsministeren

Ukrainas nye regjering har nå innledet samtaler med det internasjonale pengefondet for å unngå å gå konkurs.

Ukraina: - Vi vil ha fred

Den ukrainske utenriksministeren Andrij Desjtsjytsia er i Paris for å ha internasjonale samtaler om konflikten, og sier onsdag at Ukraina ønsker å presse på Russland for å få til en fredelig løsning på konflikten mellom de to landene.

— Vi vil si et par ting til russerne. Vi ønsker å ha en god dialog og et godt forhold til det russiske folk. Vi vil løse denne konflikten på en fredfylt måte og ønsker ikke kamp med Russland, sier utenriksministeren.

Onsdag meldes det også at Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har besluttet å sende en militær observatørstyrke til Ukraina, ifølge kilder i organisasjonen.

— Femten av OSSEs medlemsstater, deriblant USA og flere europeiske og asiatiske land, skal delta i observatørstyrken, sier OSSE-kilden onsdag, uten å komme med detaljer om hvilke land det er snakk om.