– Hovedmannen bak In Amenas-angrepet drept

Mokhtar Belmokhtar skal ha vært hjernen bak angrepet mot Statoils gassanlegg i In Aménas. Nå er han meldt død etter amerikansk angrep.

Mokhtar Belmokhtar
  • NTB
  • Øyvind Lefdal Eidsvik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Mokhtar Belmokhtar, hjernen bak angrepet mot Statoils gassanlegg i In Aménas i Algerie i 2013, ble drept i et amerikansk angrep i Libya lørdag, opplyser regjeringen i landet til Reuters.

Belmokhtar er også tidligere meldt drept — av Tsjad i 2013. Dette ble senere tilbakevist.

— Den libyske regjeringen i det østlige Libya bekrefter at amerikanske kampfly i går kveld utførte angrep som førte til døden for terroristen Belmokhtar, sier regjeringen ifølge Reuters.

BAKGRUNN:

Les også

- Han er kalkulerende,iskald og med jernvilje, sier tidligere gissel

Fem nordmenn døde i angrepet i In Amenas.

Belmokhtar, opprinnelig fra Algerie, har en historikk som omfatter både islamistisk kamp og smugling av våpen, sigaretter, mennesker og narkotika.

Angrep lørdag

USA angrep lørdag kveld det de hevder var et al-Qaida-mål i Libya, men det er ikke kjent hvem angrepet var rettet mot og hvor det fant sted.

— Vi vurderer nå resultatet av operasjonen og vil gi mer informasjon når det passer, sier Pentagon-talsmannen Steve Warren ifølge NTB.

LES OGSÅ:

Les også

Dette vet vi om mannen bak angrepet

Det er ikke kjent hvor angrepet fant sted eller hvor mange som ble drept.

Det amerikanske forsvaret har selv bare uttalt at angrepet var rettet mot en «al-Qaida-tilknyttet terrorist», uten å oppgi hvem.

De som signerer i blod

På 1990-tallet kjempet Belmokhtar seg oppover i opprørsgruppen Groupe Islamique Armé. Gruppen ble senere til Al Qaida i det islamske Maghreb (AQIM).

FN definerte Belmokhtar som Al Qaida-terrorist i 2003, og den enøyde mannen (han mistet et øye i Afghanistan) ble etterhvert gruppesjef.

I 2012 brøt mannen og hans gruppe med AQIM til en egen gruppe — Den maskerte brigade, også kjent som De som signerer i blod.

IN AMENAS: Produksjonsanlegget ved In Aménas ble angrepet i januar 2013 av en gruppe radikale islamister.

Denne gruppen gikk 16. januar inn ved boliganlegget og produksjonsanlegget ved In Amenas. 40 personer døde i angrepet.

Anarki i Libya

Libya har vært preget av anarki og kaos siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land for tre år siden styrtet Muammar Gaddafis regime.

Landet har i dag to rivaliserende regjeringer og nasjonalforsamlinger, og utallige militsgrupper kjemper om makt og territorium.

LES OGSÅ:

Les også

«Jeg kunne legge meg nedeller løpe. Jeg skjønte atdette var sjansen jeg fikk.»

Militante islamister har utnyttet kaoset og festet grepet i landet, blant dem grupper med bånd til al-Qaida og Den islamske staten (IS).

Det er ikke kjent hvordan lørdagens amerikanske angrep fant sted, men USA har tidligere likvidert en rekke militante islamister i land som Jemen, Pakistan og Somalia ved hjelp av førerløse fly, såkalte droner. Mange sivile er også drept i angrepene.

Utvidet til flere land

AQIMs opprinnelige mål var islamsk styre i Algerie, men virksomheten ble etter hvert utvidet til en rekke land i Nord-Afrika.

Belmokhtar fikk kommandoen over sin egen brigade i Nord-Mali, men har ikke vært blant AQIMs mest ideologiske ledere.

Politi og sikkerhetskilder mener den enøyde algerieren først og fremst har brukt tiden på ren bandittvirksomhet de siste årene.

Hans hovedvekt på kriminell virksomhet har de siste årene ført ham på kant med andre og mer ideologiske ledere i AQIM, noe som i 2012 resulterte i at han ble fratatt posisjonen som leder for den såkalte Katiba des Moulathemine-brigaden.

Dette tok Belmokhtar så tungt at han brøt ut av AQIM og i en video kun gjorde han at han tatt med seg flere av brigadens medlemmer og opprettet sin egen gruppe.

Tok seg inn fra Libya

I ettertid av In Amenas-angrepet ble det kjent at angriperne hadde tatt seg inn i Algeria fra Libya. Gassanlegget lå bare 60 kilometer fra grensa.

Angrepet var opprinnelig en gisselaksjon og ble angivelig utført for å tvinge franske styrker ut av Nord-Mali, der Belmokhtars gruppe opprinnelig hadde sin base.

Det er ikke kjent hvor Belmokhtar selv har oppholdt seg etter In Amenas-angrepet.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. «Jeg kunne legge meg ned, eller løpe. Jeg skjønte at dette var den sjansen jeg fikk.»

  2. - Belmokhtar er iskald, kalkulerende og med jernvilje

  3. - Kanadisk terrorist jobbet ved In Aménas-anlegget

  4. Terroristene presset direktøren for å få en størst mulig eksplosjon

BT anbefaler

– Statnett har bygget en linje som ikke fungerer

– Det er skremmende hvor lite strøm vi klarer å føre sørover i Norge, sier Bengt Jostein Haugnes.

LES SAKEN