Det nasjonale søk— og redningsbyrået i Indonesia meldte mandag at det var en eksplosjon i AirAsia-flyet som styrtet i Javasjøen i desember. En tjenestemann sa at det trolig var en dramatisk endring i kabintrykket som førte til eksplosjonen.

— Min analyse, som er basert på vrakdeler og andre funn, er at det var en eksplosjon i flyet før det traff vannoverflaten, sier operasjonskoordinator Suryadi B. Supriyadi til nyhetsbyrået Reuters.

Avvises

En etterforsker i den indonesiske havarikommisjonen sier derimot at det ikke finnes noen bevis for at det var en eksplosjon i flyet før det traff vannet.

Supriyadi sa at hele venstresiden på flyet ser ut til å ha falt fra hverandre. Det kunne tyde på at en trykkendring forårsaket eksplosjonen, mente han.

Hittil er 48 omkomne hentet opp. De er alle funnet flytende i sjøen, og myndighetene regner med at de fleste av de resterende ofrene befinner seg inne i selve flykroppen.

Svarte bokser funnet

Indonesiske dykkere har hentet opp ferdskriveren til flyet. Taleregistratoren er også funnet, men den er ennå ikke hentet opp. De to svarte boksene kan bidra til å forklare hva som skjedde da Airbus A320-maskinen styrtet med 162 personer om 28. desember.

Ferdskriveren overvåker alle data om flygningen, som fart, høyde og kurs. Taleregistratoren tar opp all muntlig radiokommunikasjon og alle lyder fra cockpiten. Dermed kan etterforskerne høre hva de to flygerne sa til hverandre i de skjebnesvangre siste minuttene til flyet.