Janukovitsj var tirsdag i Moskva for å møte president Vladimir Putin. Der ble de to enige om et styrket økonomisk samarbeid, blant annet i form av et russisk oppkjøp av ukrainske statsobligasjoner for milliarder av dollar. I tillegg reduserer russerne prisen på gass som Ukraina kjøper av sin mektige nabo.

Men opposisjonen mener Janukovitsj har forrådt ukrainske interesser og krever å få vite hva Russland vil ha i gjengjeld.

Kausjon

— Janukovitsj har brukt landet vårt som kausjon. Ifølge våre kilder har han gått med på en økonomisk redningspakke fra Russland og kausjonert med ukrainske fabrikker, våre strategiske industrier, tungindustrien og energiproduksjonen, sier en av de mest profilerte opposisjonslederne i Ukraina, den tidligere tungvektsmesteren i boksing Vitalij Klitsjko, ifølge BBC.

— Vi vil vite nøyaktig hva han har kausjonert med og hvorfor han har valgt å gjøre det, fortsetter han.

Under møtet i Moskva sa Putin at Russland ikke hadde satt noen betingelser for å inngå avtalen med Janukovitsj. Men det tror altså ikke opposisjonen noe på.

Ingen tollunion

De to presidentene undertegnet tirsdag også en avtale med sikte på å fjerne hindre for økt samhandel de to landene imellom. Men spørsmålet om en tollunion ble ikke tatt opp, og det er foreløpig ikke snakk om at Ukraina slutter seg til en russiskledet frihandelssone.

Etter at nyheten om avtalen nådde Ukraina, samlet titusener av provestlige ukrainere seg til en ny protest i Kiev.

— Vi vil vende oss mot Europa, ikke Russland. Det er det vi krever, sier studenten Julia til nyhetsbyrået Reuters.

Den ukrainske opposisjonen har ingen planer om å gi seg med det første, men planlegger protestaksjoner på Uavhengighetsplassen i den ukrainske hovedstaden gjennom hele julen.

Protestene i Ukraina begynte etter at president Janukovitsj trakk seg fra å undertegne en samarbeidsavtale med EU i november.