De 15 ungdommene er blitt steinet, slått i hjel eller skutt, opplyser kilder i helsevesenet i Bagdad. I enkelte tilfeller er ungdommenes hoder blitt knust. Ofrene beskrives alle som medlemmer av «emo»-subkulturen på grunn av sin klesstil, kjennetegnet av tettsittende svarte klær og alternative frisyrer.

Ifølge menneskerettighetsorganisasjoner kan antall ofre i virkeligheten være langt høyere fordi irakisk politi forsøker å holde problemet skjult.

Samtidig har sjiagrupper begynt å dele ut løpesedler hvor navngitte ungdommer trues med drap om de ikke legger fra seg «emo»-stilen.

Beskyldes for satanisme

Voldsbølgen mot emoene startet etter at Iraks innenriksdepartement i forrige måned startet en kampanje mot subkulturen. Innenriksdepartementet stemplet emoene som «satanistiske» og beordret politiet til å gripe inn.

Målet er ifølge innenriksdepartementet å utradere «emo»-subkulturen «så snart som mulig».

Etter dette er ihjelslått ungdom brakt inn til flere sykehus i Bagdad, ifølge kilder i helsevesenet. Flere andre er blitt utsatt for grov vold, men har overlevd.

— I forrige uke undertegnet jeg dødsattestene til tre av disse unge menneskene, og dødsårsaken jeg oppførte, var alvorlig kraniebrudd, sier en lege ved sykehuset Al-Kindi til nyhetsbyrået Reuters.

Navnelister

I sjiabydelen Bayaa øst i Bagdad ble det i helgen utdelt løpesedler med trusler mot 24 navngitte ungdommer.

«Vi retter en sterk advarsel til alle dere uanstendige menn og kvinner. Hvis dere ikke går bort fra denne skitne væremåten innen fire dager, vil Guds straff senke seg over dere fra de hellige krigernes hånd», sto det på løpesedlene.

I Sadrbyen, en annen sjiadominert bydel, var 20 ungdommer navngitt på en lignende løpeseddel.

«Vi er Vredens brigader. Vi advarer dere. Hvis dere ikke vender tilbake til fornuften og den rette sti, vil dere bli drept», het det der.

Homofile utsatt

I Vesten er «emo» først og fremst forbundet med stil og musikksmak. I Irak er begrepet derimot sterkt forbundet med homofili.

Den internasjonale menneskerettighetskommisjonen for homofile og lesbiske, en organisasjon med hovedkontor i New York, betegner angrepene i Bagdad som en voldsbølge mot homofile.

— Det finnes ingen unnskyldning for slike avskyelige menneskerettighetsbrudd, sier organisasjonens leder Cary Alan Johnson.

Han krever at Iraks regjering må sette en stopper for forfølgelsen av homofile og sørge for at de skyldige stilles til ansvar.

Fordømmer drapene

Religiøse ledere i Irak fordømmer drapene og gjør det klart at emoene må tas hånd om på lovlig vis.

Drapene er terrorangrep, mener Ali al-Sistani, Iraks mest innflytelsesrike sjialeder.

— De er en plage for det muslimske samfunn, men de ansvarlige må rydde dem av veien ved hjelp av lovlige midler, sier han.

Iraks innenriksdepartement benekter på sin side at drapene de siste ukene skyldes at ungdommene tilhører «emo»-subkulturen. Denne forklaringen er fabrikkert av mediene, hevder departementet.

Ifølge innenriksdepartementet er drapene utført «for hevn eller av sosiale eller alminnelige kriminelle grunner».