Bales (38) er i tillegg tiltalt for drapsforsøk på ytterligere seks sivile afghanere, ifølge en kunngjøring som ble offentliggjort av de amerikanske styrkene i Kabul fredag kveld.

I kunngjøringen går det fram at forholdene Bales anklages for, har en minimum strafferamme på livsvarig fengsel med mulighet for prøveløslatelse, mens maksimum strafferamme er dødsstraff.

Massakren fant sted i to landsbyer i Kandahar-provinsen 11. mars. Tidligere har det vært antatt at 16 sivile ble drept, men Bales er nå siktet for ytterligere ett drap.

— Drepte ni barn

Bales skal ha forlatt basen sin i mørket hvorpå han skal ha gått fra hus til hus i to landsbyer og skutt sivile i hjemmene deres. Blant de drepte er fire menn, fire kvinner og ni barn. En mann, en kvinne og fire barn ble såret, opplyser en tjenestemann i det amerikanske forsvaret.

Rettssaken vil trolig finne sted ved militærbasen Lewis-McChord i delstaten Washington.

Bales sitter nå fengslet i et militærfengsel i Kansas, men vil senere bli overført til basen i Washington.

- Ikke bevis

Hans forsvarer, John Henry Browne, antydet fredag at han muligens vil bruke soldatens mentale helse som en del av forsvaret. Han mener at det vil være vanskelig å bevise at det var Bales som drepte de afghanske landsbyboerne.

— Det er ikke noe DNA. Det er ingen fingeravtrykk, sa Browne til CBS før siktelsen var klar. Han mener at klienten hans lider av posttraumatisk stress. I tillegg fikk han en lettere hjerneskade da kjøretøyet han satt i veltet i 2010.

I intervjuet fredag fremholder advokaten at Bales har problemer med hukommelsen, og at han ikke forstår helt hva han er anklaget for.

Børsmekler

Robert Bales arbeidet før han ble soldat som børsmekler, men karrieren tok brått slutt da han ble anklaget for bedrageri. Han er tidligere bøtelagt for å ha mishandlet en kjæreste.

To måneder etter angrepene 11. september i 2001 vervet han seg til militæret, og utstasjoneringen i Afghanistan var hans fjerde oppdrag i utlandet. Han har tidligere vært i Irak i tre omganger. (©NTB)