Nesten 300 drept under kuppforsøket

Dødstallene har steget. Samtidig meldes det om kamper mellom sikkerhetsstyrker og kuppmakere som nekter å overgi seg.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Dødstallet har steget til minst 290 etter det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia, opplyser utenriksdepartementet. Over 1400 mennesker ble såret.

Blant de døde er minst 100 angivelige kuppmakere, i tillegg til 190 av det utenriksdepartementet omtaler som «våre borgere». Det er uklart hvor mange sivile som er blant dem.

Tyrkias statsminister Binali Yildirim opplyste lørdag at minst 265 ble drept, hvorav rundt 160 var lojale regjeringsstyrker og sivile.

Så langt er rundt 6000 mennesker blitt pågrepet i kjølvannet av kuppforsøket, som startet sent fredag kveld. Blant de mistenkte kuppmakerne er minst 70 generaler fra Tyrkias væpnede styrker, ifølge nyhetsbyrået Anadolu.

Les også:

Les også

Erdogan i tårer i begravelse for Istanbul-ofre

Sammenstøt ved flybase

Det har brutt ut kamper mellom sikkerhetsstyrker og kupptilhengere ved en flybase i Konya sentralt i Tyrkia, ifølge en tyrkisk tjenestemann.

— Vi kan bekrefte at det er sammenstøt ved flybasen i Konya mellom sikkerhetsstyrker og kuppmakere som motsetter seg pågripelse, sier nyhetsbyrået AFPs kilde søndag kveld.

Det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu meldte tidligere samme kveld at sju personer, deriblant en oberst, var pågrepet på basen, skriver DPA. Situasjonen ble imidlertid brakt under kontroll, ifølge nyhetsbyrået.

UD endrer reiseråd:

Les også

Charterturene til Tyrkia går som planlagt

DELTOK: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan brøt sammen i tårer da han deltok i begravelsen til flere av Istanbul-ofrene søndag.

Måtte bruke varselskuddPolitiet avfyrte søndag også varselskudd ved Sabiha Gokcen-flyplassen, som ligger på den asiatiske siden av Istanbul. Varselskuddene ble avfyrt da kupptilhengere nektet å overgi seg, bekrefter tyrkiske tjenestemenn overfor flere medier.

Nyhetsbyrået APs kilde sa opprinnelig at det hadde brutt ut kamper i området mellom sikkerhetsstyrker og tilhengere av kuppforsøket i storbyen. Tjenestemannen trakk siden opplysningen tilbake og sa at det var ingen skuddvekslinger, men at sikkerhetsstyrkene bare avfyrte varselskudd søndag kveld.

Kupptilhengerne overga seg kort tid senere.

Tyrkisk militærbase gjenåpnet

Den USA-ledede koalisjonen mot ekstremistgruppen IS har søndag gjenopptatt luftangrepene fra flybasen Incirlik etter kuppforsøket i Tyrkia.

— Etter tett koordinering med våre tyrkiske allierte har de gjenåpnet luftrommet for militære fly. Dermed er alle IS-relaterte luftoperasjoner fra alle flybaser i Tyrkia gjenopptatt, opplyser Pentagon.

Flybasen Incirlik sør i Tyrkia ble stengt lørdag i etterkant av fredagens kuppforsøk. Søndag melder en talsmann for Pentagon at operasjonen mot IS er gjenopptatt fra basen. Samme dag ble sjefen for basen, oberst Bekir Ercan Van, pågrepet sammen med elleve soldater. De er mistenkt for å ha hatt en rolle i det mislykkede kuppforsøket fredag. Myndighetene mistenker at Incirlik-basen ble brukt av kuppsoldater til å fylle drivstoff på kampfly brukt i kuppforsøket.

Incirlik spiller en sentral rolle i luftkrigen mot IS i nabolandene Syria og Irak. En rekke land har soldater ved basen.

Publisert: