Den uredde pakistanske 17-åringen framførte budskapet da hun tidligere i måneden hadde et uformelt møte med Obama i Det hvite hus.

— Budskapet mitt var ganske enkelt. Jeg sa at han i stedet for å sende våpen, bør sende bøker. I stedet for å sende våpen, send lærere, fortalte Malala under en konferanse arrangert av tidsskriftet Forbes denne uka.

Obamas svar imponerte henne ikke. Det var «ganske politisk», konstaterer hun.

Den unge jenta fra Swat-dalen i Pakistan ble først kjent gjennom en blogg hun skrev for BBC i 2009. To år senere mottok hun en pakistansk fredspris og pådro seg dermed Talibans vrede.

I oktober 2012 stormet Taliban-krigere skolebussen hun satt i og skjøt henne i hodet. Hardt skadd ble hun fløyet til Storbritannia, der hun siden har bodd.

Til tross for at Taliban forsøkte å drepe henne, har hun lite til overs for USAs dronekrig mot militante islamister i Pakistan, noe hun også fortalte Obama.

— Jeg ga også uttrykk for bekymring over at droneangrepene nører opp under terrorisme. Uskyldige sivile blir drept i disse angrepene, som er krenkende for det pakistanske folk, sa hun.