Elissandro Sphor er selv innlagt på sykehus med røykforgiftning etter brannen i nattklubben Kiss i Santa Maria.

Politiet pågrep Sphor og tre andre etter brannen, etter at den foreløpige etterforskningen hadde fastslått en rekke regelbrudd og store mangler ved brannsikkerheten i nattklubben.

Øyenvitner har fortalt at brannen ble utløst av gnister fra en fakkel som ble holdt av vokalisten i bandet som spilte. Vokalisten og en av musikerne i bandet er blant de pågrepne.

Onsdag forsøkte Elissandro Sphor å ta sitt eget liv på sykehuset, men selvmordsforsøket ble avverget av en politimann som holdt vakt, opplyser en talsmann for politiet.

235 mennesker mistet livet i brannen ved nattklubben Kiss, de fleste av dem unge studenter. Ytterligere 123 er innlagt på sykehus med brann— og røykskader, og for 75 av dem er tilstanden kritisk.

Nødutganger

Øyenvitner sier at brannen ble utløst av gnister fra en fakkel som ble holdt av vokalisten i bandet som spilte. Ifølge brannvesenet er dette et klart regelbrudd, og vokalisten er den ene av de to musikerne som er pågrepet.

— Til å begynne med var det en liten brann, men etter noen sekunder spredte den seg eksplosivt. De som sto nær scenen, greide ikke å komme seg ut, forteller Tayenne Vendruscolo som overlevde tragedien.

Ett av bandmedlemmene, 30 år gamle Danilo Jaques, døde i brannen, mens de fem andre i bandet overlevde.

Overlevende har også fortalt om problemer med å få opp nødutgangene da brannen startet natt til søndag. Alle nødutgangene førte også til hovedutgangen, som ble en flaskehals for flyktende gjester. 180 av de døde ble funnet på toalettene, der de søkte tilflukt, men døde av røykforgiftning.

Ifølge myndighetene kan klubben ha operert uten tillatelse. Minst ett brannslukkingsapparat skal også ha vært defekt.

Leter etter savnede

Fortvilte pårørende venter på å få vite om deres kjære er blant de omkomne i storbrannen. Flere har allerede fått det tunge budskapet om at et familiemedlem er død, og de første ble begravet allerede mandag.

Mange gråt og andre lukket øynene i bønn mens arbeidet med å identifisere omkomne gikk videre.

— Jeg har lett etter tantebarnet mitt siden i dag morges, og nå er hun identifisert, fortalte en kvinne. I en idrettshall sto brune kister på rekke og rad mens slekt og venner gråt og klemte hverandre eller bare satt stille sammen.

Myndighetene i Brasil erklærte tre dagers landesorg etter den tragiske ulykken. De fleste av de omkomne var mellom 18 og 25 år gamle, og øyenvitner forteller at mange ble trampet i hjel i panikken.

Andre døde av giftig røyk som spredte seg fra brennende isolasjonsmateriale i taket på nattklubben under studentfesten.

Kaster skygger

— Dette er en tragedie som har rammet oss alle, sier Brasils president Dilma Rousseff, som avbrøt en utenlandsreise som følge av brannen.

Myndighetene i Brasil avlyste et arrangement mandag som skulle markere at det er 500 dager igjen til åpningen av fotball-VM, som landet skal arrangere neste år. Bekymringer for sikkerheten kaster også skygger over forberedelsene til sommer-OL i Rio de Janeiro i 2016.

Sikkerhetsvaktene ville til å begynne med bare slippe ut folk som viste kvittering på at de hadde betalt regningene sine. I Brasil er det vanlig at man betaler inngangsavgift, mat og drikke først når man forlater et diskotek.

— Metallgjerdene de brukte til å ordne køen av folk som skulle inn, ble til barrierer som hindret folk i å komme ut. Nødutgangene var umulige å åpne, forteller den unge tannlegen Mattheus Bortolotto, som mistet en nær venn i brannkatastrofen.

Rundt 100 av de skadde i brannen ble mandag fortsatt behandlet på sykehus, og 30 av dem var koblet til respirator.

sz1206a4.jpg
REUTERS
sz120652.jpg
REUTERS