Gisseltakerne i Algerie har også lagt sprengstoff rundt bygningene gislene holdes i.

I en telefonsamtale med den franske kanalen France 24 forteller gisselet at han sitter fanget sammen med personer fra England, Japan, Malaysia og Filippinene.

Franske myndigheter har ikke bekreftet at det er franskmenn blant gislene.

Bombekastere

Sikkerhetsstyrker har omringet anlegget som ble angrepet av islamister onsdag morgen. Ifølge Algeries innenriksminister Daho Ould Kablia er antallet gisseltakere rundt 20.

Det høye antallet angripere og gisler gjør en redningsoperasjon svært vanskelig. Ifølge det mauritanske nyhetsbyrået ANI slo islamistene tilbake et forsøk fra sikkerhetsstyrker på å storme anlegget.

En kilde opplyser til ANI at gisseltakerne har både bombekastere og luftvernraketter med seg.

Bundet og filmet

Lederen for det franske cateringfirmaet CIS Catering, som har 150 lokalt ansatte på anlegget, sier de utenlandske gislene blir holdt fanget i en separat bygning.

— De er bundet og blir filmet. Strømmen er kuttet og mobiltelefonene er tomme for batteri, sier Regis Arnoux til den franske TV-kanalen BFM, ifølge Reuters.

— Direkte inngripen ser ut til å være veldig vanskelig. Algeriske tjenestemenn har fortalt franske myndigheter og BP at de har situasjonen under kontroll og at de ikke trenger assistanse, legger han til.

Gisseltakerne i Algerie sier angrepet er hevn for Frankrikes militæroperasjon i Mali. Frankrikes president forsvarer landets støtte til Malis kamp mot islamistene.

— Det er ved å være urokkelige og å gripe inn som vi gjør i Mali, at vi tvinger kidnappere og gisseltakere til å gi seg, sa president François Hollande onsdag.

Hvilke krav gisseltakerne i Algerie har kommet med, er uavklart. Men ifølge det mauritanske nyhetsbyrået ANI er kravet at Frankrike umiddelbart stanser aksjonen i Mali. Ifølge AFP krever gisseltakerne også løslatelse av et hundretall islamister som sitter fengslet i Algerie.

Amerikanske spesialsoldater

Ifølge flere medier ble til sammen 41 personer tatt som gisler, men verken Statoil eller andre berørte parter vil bekrefte dette tallet. Gisseltakerne advarer mot et væpnet angrep for å få satt gislene fri og sier det vil få «tragiske følger».

Ifølge CNN har det amerikanske forsvaret en gruppe spesialsoldater i regionen i beredskap.

Soldatene, som er spesialtrent i gisselsituasjoner, kan settes inn på fire times varsel dersom president Barack Obama gir grønt lys. Også i Spania og Italia har USA soldater i beredskap, ifølge CNN.

Storbritannias utenriksminister William Hague fordømte natt til torsdag «det kaldblodige drapet» på en britisk statsborger under angrepet mot anlegget i Algerie.

— Dette er en farlig situasjon under rask utvikling, sier Hague, som legger til at Storbritannia har sendt en krisegruppe til ambassaden i Alger for å bistå i krisesituasjonen.