- Tok sjansen på angrep da terroristene skulle flytte gisler

Mike Lord forteller om hvorfor algeriske myndigheter gikk til angrep. Han har folk på bakken i Algerie.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

— Algeriske myndigheter angrep med bakkestyrker og flerehelikoptre samtidig. Skudd ble avfyrt mens folk løp på bakken. Det førte tilskader og dødsfall, sier Mike Lord, som er administrerende direktør i StirlingGroup.

Sikkerhetsselskapet har hatt ansvaret for all kontakt mellom oljeselskapeneog algeriske myndigheter.

Han har selv ansatte som ble tatt som gisler, og som han ikkehar fått kontakt med. Han har imidlertid snakket med andre på bakken somopplevde torsdagens aksjon.

Ifølge Lord ble alle de utenlandske gislene holdt sammen. De lokale gislene fikk lov til å forlate området. Hele området var omringet avmilitære.

- Grep muligheten

Forut for angrepet skal terroristene ha planlagt å flytte deutenlandske gislene med kjøretøy rundt på flere steder ved gassanlegget.

— På det tidspunktet grep militæret muligheten til å angripe,forteller Lord.

— Kommandøren på bakken måtte ta en beslutning da terroristene tokmed seg gislene i kjøretøyene. Var planen til terroristene å flytte gislene,eller skulle de stikke av? spør Lord.

- Fortsatt kamper

Han beskriver beslutningen om å gå til angrep som «modig».

— Men var det en riktig beslutning?

— Det kan ikke jeg si noe om. Jeg er en eks-militær, men jeg varikke på bakken, sier Lord.

Da BT snakket med Lord kl. 19.30 torsdag kveld, fortalte hanat det fremdeles foregikk militæroperasjoner i Algerie.

— Vi vet med sikkerhet at det fremdeles er mennesker som gjemmerseg på området, for de sender ut tekstmeldinger om at de fremdeles er i live, sierLord.

Forstår frustrasjon fra pårørende

Med ansatte i området, har Lord fått ut kritisk informasjon omhva som har skjedd. Han forstår frustrasjonen den uavklarte situasjonen harskapt.

— Informasjonsflyten må kontrolleres i slike gisselsituasjoner. Mendet er svært frustrerende for de nærmeste som ikke får vite hva som skjer, sierhan.

- Angrep uten sidestykke

Lord har vært i Algerie i 20 år. Han gir følgende beskrivelse avterrrorangrepet:

— Dette var et angrep uten sidestykke. Det var kalkulert ogplanlagt. En operasjon som dette krever lang etterforskning og overvåking. Dumøter ikke bare opp.

Det var også et forholdsvis lavt antall terrorister.

— De må enten ha vært ekstremt modige eller ekstremt dumme. Mendette var ikke et sjansespill, men et kalkulert angrep, sier Lord.

Publisert