Ifølge det anerkjente, britiske vitenskapelige tidsskriftet Nature mener forskerne at høyt saltinntak øker nivåene av en type immuncelle som er forbundet med autoimmune sykdommer. Det er de som allerede er genetisk disponert for slike sykdommer, som kan rammes ved høyt saltinntak.

Mus som er blitt avlet fram for å kunne utvikle en MS-lignende sykdom, ble mye verre da de spiste mye salt mat sammenlignet med mus som hadde et mer moderat inntak av salt.

— Det er ikke dårlige gener. Det er ikke dårlig miljø. Det er dårlig samspill mellom gener og miljøet, sier David Hafler, professor i immunbiologi ved universitetet Yale i Connecticut og forfatteren av en av de tre studiene.

Men det er for tidlig å si at du ikke bør spise salt fordi du kan få autoimmun sykdom, ifølge Aviv Regev fra Teknologiinstituttet i Massachusetts.

— Vi legger fram en interessant hypotese - en sammenheng mellom salt og autoimmunitet, sier Regev.

Professor Hafler sier at det må forskes på mennesker for å få et klart svar. Han har allerede fått tillatelse til å kutte ned på saltinntaket hos personer med MS for å undersøke om de får mildere symptomer. (©NTB)