Bak høye gjerder og voktet av flere tusen politifolk er 53 statsledere samlet på toppmøtet om atomsikkerhet i Haag. Møtet er også en viktig anledning for å drøfte utviklingen på Krim.

— Europa og Amerika står forent i støtten til Ukrainas regjering og Ukrainas befolkning, sa USAs president Barack Obama tidlig mandag formiddag.

Obama hadde da møtt Nederlands statsminister Mark Rutte i forkant av Haag-toppmøtet.

— Vi står sammen om å la Russland betale for sine handlinger, la Obama til.

Diskuterer atomsikring

Barack Obama, Erna Solberg og ledere fra 51 andre land skal diskutere atomsikring og hvordan man kan unngå at kjernefysisk materiale kommer på avveie og brukes i terrorisme.

Første møtedag mandag ble dominert av Russlands handlinger i Ukraina og frykt for en større konflikt i Europa.

— Vi ser begge på Russlands forsøk på å annektere Krim som et åpenbart brudd på folkeretten, og vi fordømmer disse handlingene på det sterkeste, sa Mark Rutte etter møtet med Obama.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov er også på deltakerlista i Haag.

Stoltenberg-kandidatur

Det er ventet hektisk møtevirksomhet på siden av selve konferansen, og Ukraina blir diskusjonsemnet når Obama og de andre G7-lederne møtes mandag kveld.

Med Obama og andre viktige NATO-ledere samlet er det heller ikke usannsynlig at Jens Stoltenbergs kandidatur som ny sjef i alliansen blir tatt opp.

Solberg vil ikke si om det blir noe tema for de bilaterale samtalene hennes i Haag, men «er det noen som lurer, vil vi svare».