Blodig folkeopprør

Regjeringspartiets hovedkvarter i brann i Kairo. Politiet har skutt med gummikuler i nærheten av en moské. Fredsprisvinner og opposisjonspolitiker Mohammed ElBaradei har sluttet seg til demonstrasjonene, og holdes nå tilbake av politiet.

  • NTB
  • Aftenposten.no
  • Kristine Grue Langset
  • Jon Dagsland Holgersen
  • Lars Inge Staveland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Det egyptiske regjeringspartiets hovedkvarter i Kairo står fredag kveld i brann, viser direktesendte bilder fra TV-kanalen Al Jazeera.

Egypts statlige fjernsyn bekrefter at bygningen brenner. Det er Det nasjonaldemokratiske partiet (NDP) som regjerer Egypt.

Lokale kontorer av partiet er blitt angrepet og påtent i flere andre byer tidligere.

Mubarak innfører portforbud og ber hæren hjelpe

Egypt innfører portforbud i Kairo, Alexandria og Suez. Beslutningen er tatt av president Hosni Mubarak som landets militære leder, ifølge statlig TV.

Portforbudet gjelder i tiden mellom klokken 18 og 7. De militære blir satt inn for å bistå politiet i å stoppe opptøyene og gjenopprette ro og orden, heter det også.

— I henhold til hva noen provinser har vært vitne til når det gjelder opptøyer, plyndring, lovløshet og brenning av privat og offentlig eiendom, inkludert angrep på banker og hoteller, har president Hosni Mubarak gitt ordre om portforbud som militær leder, sa en ansatt i det statlige fjernsynet.

Portforbudet gjelder allerede fra fredag kveld.

Ifølge CNN har militære kjøretøyer tatt oppstilling på det sentrale torget i Kairo og blitt møtt med jubel av folk som var der

Nyhetsbyrået Reuters melder om at tusenvis av demonstranter har samlet seg utenfior al-Azhar-moskeen i Kairo sentrum etter fredagsbønnen, skriver Aftenposten.no .

Folkemassen kaster stein mot politiet og roper slagord mot president Hosni Mubarak og sønnen Gamal.

På Al Jazeeras engelske nettsider kan du se direktebilder fra opptøyene.

Dra. Dra. Mubarak, Mubarak. Flyet venter på deg. Demonstranter i Kairo.

- Det er verdt risikoen

  • Folket ønsker at regimet faller, roper massene, ifølge Reuters.

Dagen i dag har fått tilnavnet «Vredens fredag». Fredsprisvinner og opposisjonspolitiker Mohamed ElBaradei har sluttet seg til demonstrasjonene og befinner seg nå i en gruppe på rundt 2000 personer, som nå er omringet av politi. Det er meldt at politiet skyter med gummikuler og vannkanoner mot demonstrantene.

Al Jazeera meldte i ettermidddag at ElBaradei er pågrepet av politiet i Kairo, men meldingen ble senere korrigert til at han sperres inne på demonstrasjonsområdet av politiet.

— Det er klart det er en sikkerhetsrisiko mot meg i dag, men det er verdt å ta den risikoen. Når man ser sitt land i en slik tilstand er man nødt til å ta risiko, sa han til britiske The Guardian fredag formiddag.

— Jeg kommer til å være med folket idag, sier han.

Skifter politiet side?

Reporter for britiske The Guardian, Jack Shenker i Kairo, melder at det er ting som tyder på at politiet er i ferd med å ta parti med demontrantene.

Reporteren så en høytstående polititjenestemann kaste bort en tåregassbeholder for å signalisere til demonstrantene at han var på deres side.

— Kommer regimet til å falle?, spurte Shenker en egyptisk journalist.

— Det har allerede kollapset, ingenting kan stoppe det, svarte journalisten.

Ifølge The Guardian roper folk i gatene: «Vi er forandringen»

- Mubarak. Flyet venter på deg

Demonstranter har også kastet sko og tråkket på bilder av president Hosni Mubarak, noe som er svært uvanlig i Egypt.

— Dra. Dra. Mubarak, Mubarak. Flyet venter på deg, ropte demonstrantene.

Åtte personer er drept og over 800 demonstranter er arrestert i opptøyene de siste dagene. Kravene er demokratiske, økonomiske og politiske reformer. I forbindelse med fredagsbønnen i Kairo, der mellom én og to millioner vil mennesker vil samles, har politiet økt sin tilstedeværelse i sentrum av byen.

Myndighetene frykter at demonstrasjonene vil øke, og de siste dagene forsøkte å stenge nettstedene Facebook og Twitter. I dag har regimet også forsøkt å stenge internett fullstendig.

Stengte internett

Ifølge Al Jazeera har egyptiske radiostasjoner sendt ut meldinger fra religiøse lærde som ber folk holde seg unna gatene.

Demonstrasjonene har samlet bred støtte, både fra religiøse og sekulære grupper. «Det muslimske brorskap», landet største opposisjonsgruppe, har oppfordret til omfattende protester i ettermiddag.

Myndighetene stengte fredag morgen både mobilnettet og internett.

Journalister pågrepet

Regjeringen i Frankrike opplyser at de har fått rapporter om at fire franske journalister er pågrepet i Kairo.

De er i hovedstaden for å dekke opptøyene, skriver BBC.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Videoen som kan tenne Egypt

FOTO: AP
BT anbefaler

Skjelt ut av Wolfe: – Det likte jeg godt!

Brann har gått 20 seriekamper uten å tape.

LES SAKEN