- Mubarak går i kveld

Titusener venter på president Mubaraks avgang.

OPPRØR: Titusener av egyptere har demonstrert i gatene de siste ukene. ARKIVFOTO: Roar Christiansen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Det har vært harde fronter og skyting mellom ulike grupper demonstranter etter at også tilhengerne av president Hosni Mubarak kom ut i Kairos gater.

— Det ble først kaotisk for to dager siden, da han forsøkte å slåss mot Facebook med kameler, sier Nefissa Naguib-Leerberg.

God stemning

Forskeren fra Christian Michelsens Institutt (CMI), som er bosatt i Bergen, har nå reist til Kairo for å delta i demonstrasjonene. Hun er nå på Tahrir-plassen og venter på presidentens avgang sammen med titusener av andre. Fredag er det såkalt Day of departure, dagen da presidentens motstandere krever at han må gå av. De siste dagene har vært dramatiske, mens det fredag ettermiddag hersket en roligere stemning på Tahrir-plassen.

— Det er utrolig god stemning her. Masse, masse, masse folk fra alle samfunnslag har samlet seg. Her er menn og kvinner og mange har tatt med seg barna sine. Folk har mat med seg og har ikke tenkt å gå noe sted. I kveld går han, sier hun optimistisk.

Lotus-revolusjonen

Demonstrasjonen i Kairo er ikke bare den største i landets historie, det er Lotus-revolusjonen. I det gamle Egypt var Lotus-blomsten symbolet for gjenfødelse. Blomsten lukker seg om kvelden, men neste morgen åpner den seg og blomstrer igjen.

— Det er veldig spesielt for meg å være her, både som egypter og som forsker. Det er jo dette jeg holder på med, og vi er midt i Lotus-revolusjonen, sier Naguib-Leerberg.

Hun synes det er vanskelig å si hvor mange mennesker som har funnet veien til Tahrir-plassen, men etter å ha konferert med dem som står i nærheten, anslår hun det til å være mellom 60.000 og 100 000 mennesker.

— Det som er viktig nå er at de unge som har sittet her hele tiden skal få bruke sin stemme. Først må det jo bli et overgangsstyre, men så må de få bestemme hvem som skal styre, sier hun.

Hindrer sårede hjelp

Ambulanser og helsepersonell er i noen tilfeller blitt hindret i å nå frem til skadede i uroen i Egypt, ifølge Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC). Dette melder NTB.

— Dette er uakseptabelt. Helsepersonell og de som trenger hjelp må bli respektert og få tilgang til hjelp eller hjelpe. Soldater og sikkerhetsstyrker må følge internasjonale regler for å opprettholde lov og orden. Ikke minst må de som blir arrestert, bli behandlet etter loven og med verdighet, sier generalsekretær i Norges Røde Kors Børge Brende i en pressemelding.

Naguib-Leerberg forteller at det nå er satt opp små sykehus med leger, sykepleiere og assistenter både på Tahrir-plassen og i mange av moskeene i nærheten. Disse skal sikre at de mange skadede får medisinsk behandling.

— Det kommer stadig vekk folk som er blitt skadet. Mange mennesker står rundt og skjermer dem som får behandling, sier hun.

ICRC sender medisinsk utstyr til Egypt, hvor rundt 900 mennesker er skadet og 9 drept de siste døgnene, ifølge myndighetenes tall. Utstyret kan gi førstehjelp til 2.000 mennesker og behandle 100 for alvorlige skader.

Komiteen opplyser at den støtter både Røde Halvmåne i Egypt og det egyptiske helsemyndigheter i å hjelpe demonstrantene.

ICRC bistår dessuten passasjerer på flyplassen i Kairo med gratis telefon slik at de kan få kontakt med sine familier. De deler ut mat og har satt opp en sanitetsstasjon til passasjerene.

Publisert: