Nå er evakueringssonen 20 km

Myndighetene øker evakueringssonen til 20 kilometer etter eksplosjonen ved det japanske atomkraftverket.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Beholderen rundt reaktoren ved det ulykkesrammede atomanlegget i Japan er intakt, opplyser selskapet som driver kraftverket ifølge landets statsminister.

Statsminister Naoto Kan oppfordrer også folk som bor i området rundt reaktoren til å bevare roen.

Det var klokken 15.36 lokal tid lørdag ettermiddag eksplosjonen oppsto på det japanske atomkraftverket Daiichi i Fukushima. Røyken stiger nå opp fra kraftverket.

Det er trolig snakk om en meget alvorlig situasjon i området nær det japanske atomkraftverket i Fukushima, sier en regjeringstalsmann ifølge japanske medier.

— Fire personer har blitt skadet, men ikke livstruende. De er bevisste. De arbeidet med å rette feil som oppsto etter jordskjelvet, bekrefter Tokyo Electric Power overfor Kyodo News.

Les også

- Problematisk å få informasjon

Spesialstyrke på vei Operatøren sa at taket kollapset. På en pressekonferanse rådet regjeringstalsmann Yukio Edano folk til å forholde seg rolig og sier at strålenivået følges nøye.

Samtidig opplyser Det internasjonale atomenergibyrået IAEA at de følger nøye med på situasjonen og forsøker å skaffe seg ytterligere opplysninger om hva som har skjedd.

Strålingen per time tilsvarer nå det som er tillat stråling i løpet av ett år, ifølge Kyodo News. Nyhetsbyrået Jiji melder at strålingsnivået, som tidligere var oppadgående, har begynt å falle

Japanske myndigheter opplyser at de har sendt et spesialtrent redningsteam til kjernekraftverket.

— Svært alvorlig Atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona sier til bt.no at situasjonen er dramatisk.

— Hva er årsaken til eksplosjonen?

— Det spekuleres i at hydrogen brukt for å kjøle ned reaktoren har blitt antent og eksplodert.

— Hvor alvorlig er situasjonen?

— Når vegger og tak i atomkraftverket ødelegges, kan det resultere i en kraftig lokal forurensing av radioaktive stoffer. Det er derfor myndighetene satte i gang evakuering av folk rundt atomkraftverket. Situasjonen er svært alvorlig, svarer Bøhmer.

Han sier at radioaktivt cesium har en halveringstid på 30 år, mens jod halveres i løpet av åtte dager.

— Derfor er det eventuelle utslipp av cesium som er verst, ifølge atomfysikeren.

Evakuering Før eksplosjonen beordret japanske myndigheter evakuering av i alt 45.000 mennesker i en radius på 10 kilometer rundt atomkraftverket Daiichi. Den er nå økt til 20 kilometer.

Evakueringen ble dermed kraftig opptrappet. I første omgang ble det startet evakuering av 6.000 mennesker i en radius på tre kilometer rundt kraftverket, mens øvrige innenfor ti kilometer ble bedt om å holde seg innendørs.

Rundt atomkraftverket Daini ble det startet evakuering i en radius på tre kilometer. Denne evakueringen berørte om lag 20.000 mennesker, ifølge Kyodo.

Atomreaktorene ble umiddelbart slått av da området ble rammet av et jordskjelv med en styrke på 8,9 fredag, men det oppsto likevel problemer fordi kjølesystemene ikke virket som de skulle, opplyser japanske myndigheter.

Det er lørdag sendt militært personell, deriblant kjemikalieeksperter, til Fukushima for å bistå i innsatsen ved atomkraftverkene.

Rådes til å ikke drikke vann Innbyggerne i området ved atomkraftverket Daiichi i Fukushima oppfordres til å holde seg innendørs, skru av luftkondisjoneringsapparater og ikke drikke vann fra springen.

Samtidig rådes folk som er utendørs, til å unngå å eksponere huden og dekke til ansiktet med masker og våte håndklær, ifølge NTB.

Nedsmelting kan være på gang Atomkraftverket Daiichi ble skadet under det kraftige jordskjelvet som rammet Japan fredag.

Radioaktivt cesium er påvist i nærheten. Det kan være et tegn på at en nedsmelting er på gang, ifølge japanske medier.

Faren for radioaktivt utslipp har fått japanske myndigheter til å evakuere titusener av mennesker fra områdene i nærheten av atomkraftverket.

Også atomkraftverket Daini, som også ligger i Fukushima, om lag 240 kilometer nord for hovedstaden Tokyo, ble skadet i jordskjelvet.

Radioaktiv damp Det er blitt sluppet ut radioaktiv damp fra de to atomkraftverkene for å redusere trykket i reaktorene. Trykkøkningen i de to reaktorene skyldes at kjølesystemene ble skadet under jordskjelvet, opplyser kraftselskapet TEPCO, som driver de to kraftverkene.

TEPCO opplyste tidligere at lekkasjene av radioaktiv damp foreløpig ikke utgjorde noen helsefare for mennesker i området.

Japans statsminister Naoto Kan inspiserte selv området fra luften i et helikopter tidlig lørdag morgen.

Les også

Strålingen 1000 ganger over normalt ved reaktor

Høyt strålingsnivå

Ifølge atomsikkerhetsutvalget i Japans departement for næringsliv, handel og industri er det målt et strålingsnivå 1.000 ganger over normalt i kontrollrommet ved reaktor 1 i atomkraftverket Daiichi. Utenfor atomkraftverket er strålingsnivået derimot ikke mer enn åtte ganger over normalt.

Naoto Sekimura, professor ved Universitetet i Tokyo, forsikrer imidlertid at en større atomulykke er usannsynlig.

— Det er ikke mulig med noe Tsjernobyl ved en lettvannsreaktor. Tap av kjølevæske betyr temperaturøkning, men dette vil også føre til at den kjernefysiske reaksjonen stanser, sier professoren.

Publisert