De 28 stats— og regjeringssjefene prøvde å få til en avtale om en ny EU-president og en ny utenrikssjef onsdag kveld.

Men det er stor uenighet mellom landene, og det ble tidlig klart at forventningene var labre. Det ble godt over midnatt før lederne så slo fast at samtalene ikke førte fram, og det må et nytt toppmøte til 30. august.

— Det ser det ut til at vi må vente med nomineringene til slutten av august, sa Finlands statsminister Alexander Stubb.

Mange hensyn

Det er ikke første lederstriden i EU. Da Jean-Claude Juncker ble nominert i juni, skjedde det til sterke protester fra britene.

Det er mange hensyn å ta når lederkabalen skal legges. Partitilhørighet, kjønn og nasjonalitet spiller sammen med hvordan andre poster i Unionen fordeles.

Det haster mest med å bli enige om EUs nye utenrikssjef. Italienerne jobber hardt for å få inn utenriksminister Federica Mogherini. Hun har støtte fra sosialdemokratiske stats- og regjeringssjefer, men møter motstand fra EU-land i øst.

De anklager italienerne for en for mild linje overfor Russland. 41-åringen blir også kritisert for manglende erfaring.

Flere navn

— Erfaring og ikke pro-Kreml, sier Litauens president Dalia Grybauskaitė om hvilke kvaliteter den nye utenrikssjefen må ha.

Dermed er ikke polske Radoslaw Sikorski ute av diskusjonen, men flere anser ham for å være for frittalende og skarp i kantene. En kompromisskandidat kan bli bulgarske Kristalina Georgieva.

Thorning-Schmidt er lenge blitt nevnt som en favoritt til presidentposten, men det er også ting som taler mot den danske sosialdemokraten. Frankrike liker ikke tanken på en president fra et land utenfor eurosonen.

— Jeg er ikke kandidat. Jeg har ikke noe å tilføye, sa en smilende, men avvisende Thorning-Schmidt på vei inn til toppmøtet.

Overraskelser

Om Mogherini får posten som utenrikssjef, kan det bli vanskelig for sosialdemokratene å få presidentposten. Fra konservativ side kan irske Enda Kenny være aktuell, og latviske Valdis Dombrovskis nevnes fortsatt.

Italienske Enrico Letta skal være populær hos avtroppende president Herman Van Rompuy. Nederlandske Mark Rutte og estiske Andrus Ansip fra liberal side er heller ikke utelukket. For å komplisere alt kan noen av de samme navnene også bli aktuelle for utenriksposten.

Det kan også skje som i tidligere valgrunder at overraskende navn dukker opp som kompromissløsninger i siste øyeblikk. I tillegg skal postene i den 28 person store Kommisjonen fordeles etter hvert, og de gjeveste jobbene der er en del av hestehandlene mellom landene.

— Det er alltid mange navn oppe for disse toppjobbene, sier Reinfeldt.