Bakgrunnen for fungerende skattesjef Steven Millers avgang er avsløringen av at etaten har iverksatt ekstra streng kontroll av konservative politiske grupper.

— Jeg vil gjøre alt som står i min makt for å sørge for at noe slikt aldri skjer igjen, sier Obama etter at Miller fikk klar beskjed om å levere inn sin oppsigelse.

Ikke overbevist

Hvorvidt avgangen er nok til å blidgjøre republikanerne i Kongressen, er imidlertid høyst uvisst.

— Mitt spørsmål er ikke hvem som vil gå av. Mitt spørsmål er hvem som blir fengslet for denne skandalen, sier partiets leder i Representantenes hus, John Boehner.

- For lite for sent

Obamas politiske allierte mener avskjedigelsen viser at Det hvite hus tar slike skandaler på alvor og at presidenten er handlekraftig.

Men Republikanernes skeptiske reaksjon viser at presidenten har en lang vei å gå for å komme seg gjennom denne og to andre skandaler som Obama-administrasjonen nå står midt oppe i.

Noe av det første han må gjøre er å få gjenoppbygget tilliten, mener Jack Pitney, professor i statsvitenskap ved Claremont McKenna College i California.

— Dette var en forsinket innrømmelse av at Obama er i trøbbel, sier han.

— Spørsmålet er om dette var for lite for sent.

- Grunn til å være sint

Samtidig som Obama erklærte at Steven Miller går av, lovet presidenten å utarbeide nye retningslinjer for skatteetaten IRS.

Han gjorde det klart at han ikke vil tolerere forskjellsbehandling i noen offentlig etat, og særlig ikke i IRS, som er med på å bestemme hva vanlige folk betaler i skatt.

— Amerikanerne har rett til å være sinte for dette, og jeg er sint selv, sa Obama.

Miller sier i en uttalelse at den siste tiden har vært svært vanskelig for IRS. Behovet for å gjenopprette etatens tillit er sterkt og presserende, ifølge den avtroppende skattesjefen.