Starter opprop mot knebling av klimaforskere

Klimaforskere i Bergen frykter president Donald Trump vil kneble kolleger i USA. Nå har de startet et nordisk støtteopprop for amerikansk klimaforskning.

Publisert Publisert

KLIMABRÅK: Donald Trump provoserer også klimaforskere med sine "alternative fakta". Nå har forskere i Bergen startet nordisk støtteopprop for sine amerikanske kolleger. Foto: SCANPIX

  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Jeg hadde ærlig talt ikke trodd president Trump skulle trekke dette så langt, sier Øyvind Paasche, prosjektleder og seniorrådgiver ved Bjerknessenteret for klimaforskning.

Han har snakket med amerikanske klimaforskere som frykter at den nye presidentens aggressive linje vil føre til angrep på den akademiske friheten og i verste fall sensur.

Samler støtte

Paasche og kollega Henning Åkesson sendte tirsdag ut et brev til klimaforskere i hele Norden, med invitasjon til å signere et støtteopprop til både klimaforskningen i USA og Parisavtalen om kutt i utslipp av klimagasser.

– Vi har allerede fått underskrifter og god respons på initiativet, sier Paasche.

BEKYMRET: - Det er ille at det er skapt en atmosfære i USA der betydningen av faktabasert kunnskapsproduksjon blir undergravd, sier Øyvind Paasche ved Bjerknessenteret. Foto: IDA BERGSTRØM

Den nye amerikanske presidenten har omtalt forskningen om klimaendringer for tull og «bullshit». Han har varslet at USA vil skrote Parisavtalen om utslippskutt, han innskrenker ytringsfriheten til ansatte ved vitenskapelige organisasjoner og kunngjort at det likevel blir bygging av omstridte oljerørledninger.

Les også

Obama støtter protestene mot Trumps innreiseforbud

– Slått i bakken

Øyvind Paasche er sterkt bekymret over utviklingen i USA, og merket stemningen da han var i San Francisco før jul.

– Vi merket allerede under presidentvalgkampen en stigende bekymring for Trumps lemfeldige forhold til fakta og hans angrep på forskeres vitenskapelige integritet. Jeg ble slått litt i bakken over hvor bekymret mange amerikanske forskere nå er. Denne uroen er noe også vi kjenner på. Derfor satte vi i gang dette oppropet, sier Paasche.

Trumps alternative fakta

Forskerbrevet er stilet direkte til president Trump og hans administrasjon.

«Vår støtte ligger nå fullt og helt hos våre amerikanske forskerkolleger som opplever at den vitenskapelige integriteten er truet». Bruk av «alternative fakta» for å unngå ubehagelige fakta er problematisk», heter det i støttebrevet.

«Vi motsetter oss alle forsøk på å hindre våre kolleger i å tjene samfunnet og gi faktabasert informasjon til befolkningen», skriver de videre.

– Vann på møllen

Paasche utdyper poenget overfor BT:

– Det er ille at det er skapt en atmosfære i USA der betydningen av faktabasert kunnskapsproduksjon blir undergravd. Jeg frykter at neste skritt kan bli en form for knebling av forskerne, sier han.

Les også

Meksikanere gyver løs på Trump

Paasche mener president Trump er i full gang med å revitalisere klimaskeptikere både i USA og andre steder.

– Trump har i en årrekke kalt klimaforskningen for tull og «bullshit». Vi ser helt klart at fornekterne virkelig har fått vann på møllen etter valget av Trump, sier han.

– Forsker-enighet

Den nye presidenten har også uttalt at ingen egentlig vet om klimaendringer er ekte.

I brevet som Paasche og medforfatter Henning Åkesson ved UiB og Bjerknessenteret har tatt initiativ til, blir det også fremholdt at politikere og andre beslutningstakere må ta innover seg de alvorlige konsekvensene klimaendringer har for folk og samfunn i hele verden.

«Vi vil også minne president Donald J. Trump og hans administrasjon om at det er en overveldende enighet blant klimaforskere at menneskeskapt global oppvarming er virkelig, og at konsekvensene allerede viser seg over hele kloden», skriver de i presidentbrevet.

– Verdt å stå opp for

Paasche mener situasjonen for klimaforskningen i USA er alvorlig.

– Det er viktig å signalisere for USA og resten av verden at vitenskapelig integritet og fri og uavhengig forskning er ideer som er verdt å stå opp, sier han.

Klimaforskeren er glad for at grasrotbevegelser i løpet av noen få dager har mobilisert mot Trump. Nå planlegger også forskere å gå ut i gatene i Washington D.C. i en såkalt March for Science.

Publisert