IS under press fra både regimet og opprørerne

Siden slutten av august i fjor har Tyrkia i samarbeid med Den frie syriske hær angrepet IS i grensebyen al-Bab i det nordlige Syria. Nå har regimet med russisk støtte involvert seg.

Publisert Publisert

SLAPPER AV: Opprørsstyrker hviler i et såkalt safe house i utkanten av den syriske byen al-Bab. Nå har opprørerne gjort felles sak med det syriske regimet i kampen mot IS. Foto: REUTERS

  • Layal Freije
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Den frie syriske hær og det syriske regimet. To erkerivaler. Inntil videre er imidlertid fiendskapet satt på vent. De to motpartene i den seks år lange borgerkrigen i Syria har nemlig gått sammen om et felles mål: å tvinge IS ut av den syriske byen al-Bab.

Byen - som ligger 30 kilometer fra den tyrkiske grensen, 40 kilometer nordøst for Syrias største by Aleppo og har rundt 60.000 innbyggere - har i mange år vært en viktig by for IS. Al-Bab betyr «døren», og navnet illustrerer byens viktige strategiske plassering for IS.

På den ene siden grenser byen nemlig opp til Tyrkia og har fungert som en åpen port for fremmedkrigere som ville slutte seg til IS.
Samtidig har byen vært en leveringsrute for våpen og andre forsyninger til terrorgruppens høyborg i Raqqa i Irak.

Stort oppgjør uteble

Noe tyder likevel på at denne ruten ikke lenger eksisterer. Den frie syriske hær har gjennom flere måneders samarbeid med Tyrkia fra nord, øst og vest i Syria lagt press på terrororganisasjonen i al-Bab.

I løpet av denne uken har også regimet i Damaskus med støtte fra Russland intensivert kampen om byen med et angrep fra sør. Kampene har brakt de to fiendene tett på hverandre på en av de mest kompliserte slagmarkene i den seks år lange konflikten. Et stort oppgjør mellom Den frie syriske hær og regimet var dermed forventet.

Oppgjør kom aldri. Partene hadde nemlig koordinert angrepene, fastslo den tyrkiske statsministeren Binali Yildirim ifølge al-Jazeera.

- Som et resultat av koordinering mellom koalisjonen, det tyrkiske luftvåpenet og Russland, har man tatt viktige forholdsregler for å hindre ubehagelige uhell eller sammenstøt.

IS på retrett

Samtidig tyder noe på at koordineringen ikke bare har vært vellykket. For mens IS angivelig har mistet 58 krigere i de siste kampene, har russiske luftangrep også drept tre tyrkiske soldater.

«Uhellet» har riktignok ikke skadet forholdet mellom Tyrkia og Russland, sier talspersonen i Kreml, Dmitrij Peskov, ifølge AP. Likevel har det fått lederne av de to landene til å ville diskutere en bedre koordinering i fremtidige felles kamper mot IS i området.

Slaget om al-Bab har stått på siden slutten av august. Under den militære operasjonen med tittelen «Operation Euphrates Shield» har Den frie syriske hær i samarbeid med Tyrkia angrepet IS i byen.

Terrororganisasjonens siste tap av terreng er en sementering av hvor presset terrororganisasjonen faktisk er, sier journalist og historiker Deniz Serinci, som har skrevet bøker om både IS og Tyrkia.

- De har mistet 27 prosent av territoriet deres i Syria og 56 prosent i Irak. De er allerede hardt presset på alle fronter, sier han.

Det er heller ikke bare viktig strategisk terreng IS har tapt de siste årene.
- De hadde 11 større byer for to år siden, nå har de 4 igjen. De hadde 45.000 krigere, nå har de 15.000 igjen. I tillegg hadde de et land som indirekte støttet dem, nemlig Tyrkia, ved å la hellige krigere komme inn i Syria, sier Deniz Serinci.

Det er over nå. Gjentatte terrorangrep i Tyrkia som IS har tatt ansvar for, har fått den tyrkiske regjeringen til å slå ned på terrororganisasjonen.

Samtidig er det ikke kun terrortrusselen fra IS som har fått Tyrkia til å involvere seg i Syria, forklarer Deniz Serinci. Ved å blande seg militært inn i konflikten sikrer Tyrkia at kurdiske YPG ikke vinner altfor store landområder.

- Hvis du ser på et kart over det nordlige Syria så har YPG tatt det meste av grensen. Ved å slå en kile mellom kurdernes område i al-Bab, så kan ikke kurderne i Syria bli til en samlet enhet.

YPGs mål er å samle alle kurdere i Syria under et felles geografisk areal. Og det vil Tyrkia unngå for enhver pris.

- Tyrkia frykter et sammenhengende Kurdistan i Syria. Hvis det kommer vil kurderne i Tyrkia ønske det samme, vurderer Serinci.

BERGENS TIDENDE / POLITIKEN

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Dansk og svensk statsborger pågrepet i Tyrkia for terrorplaner

  2. Flere bilbomber rammet Mosul – minst 16 drept

  3. Fransk minister: Vi avverget et terrorangrep

  4. Trump gikk på en smell i Jemen

  1. Tyrkia
  2. Den islamske staten (IS)
  3. Syria
  4. Konflikt