Tusenvis demonstrerte mot Trump i Skottland

Flere tusen mennesker demonstrerte lørdag i Skottland for å vise sin misnøye med USAs president Donald Trump. Selv vinket han til demonstranter fra golfbanen.

Om lag 11.000 mennesker deltok i demonstrasjonen i Edinburgh, ifølge politiet. Foto: Lesley Martin/AP/NTB scanpix

USAs president Donald Trump vinket til demonstranter fra golfbanen. Foto: Peter Morrison / AP / NTB scanpix

En paraglider med et banner fra Greenpeace sirklet over Trumps golfkompleks fredag kveld, rett etter presidentens ankomst. Foto: John Linton/PA via AP/NTB scanpix

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Det ble holdt demonstrasjoner mot Trump i Edinburgh, Glasgow og Dundee, og i de tre byene deltok til sammen rundt elleve tusen mennesker, opplyser skotsk politi lørdag kveld.

Arrangørene selv hevder at rundt 60.000 personer deltok, melder Sky News.

Den største markeringen var i Edinburgh, der vanlige folk, politiske aktivister og antifascistiske grupper av mange slag samlet seg. Hjemmelagde flagg og bannere blafret i vinden mens prosesjonen nærmet seg det amerikanske konsulatet, for anledningen beskyttet av store sikkerhetsmannskaper.

Trump vinket

Flere hundre demonstranter samlet seg også ved Trumps golfsteder i Aberdeenshire og Ayrshire.

Noen hadde tatt turen til stranden utenfor det luksuriøse golfhotellet Trump Turnberry i Ayrshire, der presidenten og hans følge tilbringer helgen.

Presidenten vinket til demonstrantene fra golfbanen, der de sto i det fjerne og ropte «No Trump. No KKK. No racist USA». En mur av politibetjenter sørget for at demonstrantene ikke fikk tatt seg inn på golfbanen.

Trump selv tvitret at han håpet å komme seg ut på golfbanen for å mosjonere litt før møtet med president Vladimir Putin i Helsingfors mandag.

Kjølig velkomst

– Jeg har kommet til Skottland og skal tilbringe to dager på Trump Turnberry i møter, på telefonen og forhåpentlig på golfbanen. Været er fantastisk, og dette stedet er utrolig, tvitret presidenten.

Da Trump ankom Skottland, nektet imidlertid den skotske førsteminister, den innbitte Trump-kritikeren Nicola Sturgeon, å møte presidenten på flyplassen. Den jobben var det den britiske regjeringens Skottlandsminister som fikk.

Nye protester i London

Demonstrasjonen i Skottland kommer dagen etter at så mange som en kvart million mennesker marsjerte i Londons gater for å vise sin misnøye med den politikken Trump fører, særlig på områder som klima og innvandring.

Også lørdag var det demonstrasjoner mot Trump i London. Men flere hundre personer deltok også i en demonstrasjon til støtte for den amerikanske presidenten. Ifølge britiske medier kom det til sammenstøt mellom politi og demonstranter.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Skotsk politi jakter på paraglider som fløy over Trumps golfbane med Greenpeace-protest

  2. Først fornærmelser, så skamros

  3. Storbritannia i drift

  4. Trumps teselskap med dronningen trakk ut i tid

BT anbefaler

Per Ole hadde fast jobb og god inntekt – sluttet for å følge drømmen

– Det har vært tøft, men verdt det.

LES SAKEN