- De vil ikke bli henrettet

Tjostolv Moland og Joshua French som tirsdag ble dømt til døden i Kisangani i Kongo, blir ikke under noen omstendigheter henrettet.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Tirsdag ble Joshua French og Tjostolv Moland dømt til døden for å ha drept sjåføren i bilen som skulle frakte dem tilbake til Uganda etter en ukes-lang tur i et av verdens fattigste land.

_Les også:

Les også

Reagerer svært sterkt på dommen

Støre reagerer sterkt på dommen_

Nå forsikrer Kongos utenriksminister Alexis Thambwe Mwamba i en telefonsamtale med utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) onsdag formiddag at dødsstraffen ikke fullbyrdes.

Den kongolesiske regjering har vedtatt et moratorium om ikke å fullbyrde dødsstraff, og slik straff praktiseres ikke lenger i landet, sa Mwamba.

Han forsikret også at en anke vil bli behandlet på korrekt vis og at de to nordmennenes sikkerhet er kongolesiske myndigheters ansvar.

**Les også:

Les også

- De vil ikke bli henrettet

— De vil ikke bli henrettet**

Utenriksminister Støre sa til sin kongolesiske kollega at den delen av dommen som går ut på at de to mennene har drevet spionasje for Norge er fullstendig grunnløs.

– Det samme gjelder erstatningskravet mot staten Norge. Jeg understreket også at norske myndigheter ikke tar stilling til det øvrige skyldspørsmålet, sier Støre.

Utenriksminister Mwamba sa han noterte seg at norske myndigheter avviser fullstendig dommen om spionasje og ville ta dette opp med rette instanser.

Han sa også at Kongo ville stille seg åpen for å drøfte et eventuelt spørsmål om at deler av en eventuell rettskraftig dom vil kunne sones i Norge.

Publisert