Verden hyller Suu Kyi

Over hele verden markeres i dag bursdagen til Burmas opposisjonsleder Aung San Suu Kyi.

Publisert Publisert
  • NTB
  • Tore Sehl
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Mens Aung San Suu Kyi selv tilbringer 64-årsdagen bak lås og slå, starter flere internasjonale kampanjer på nettet med krav om at hun settes fri.

På Facebook, Twitter, YouTube og andre nettsteder krever kjendiser som Salman Rushdie, Julia Roberts, Brad Pitt, Madonna, David Beckham, George Clooney i tillegg til en rekke tidligere nobelprisvinnere og politikere at militærjuntaen i Burma må løslate Suu Kyi straks.

Klar melding fra EU

Dessuten har EU gjentatt sitt krav om «betingelsesløs løslatelse» av Nobelpris-vinneren som har sittet i husarrest det meste av de siste 19 årene. «Hvis hun ikke løslates, vil troverdigheten til valget i 2010 bli ytterligere undergravd og EU vil svare med passende tiltak,» heter det i en erklæring fra EU.

Det er 14. gang Suu Kyi feirer bursdag i fangenskap. I Rangoon markerte medlemmer av Suu Kyis parti NLD dagen med blant annet å gi frokost til buddhistmunker.

– Vi må nok en gang holde en burs-dagsfest uten at hedersgjesten selv er til stede, sier Lei Lei, en av partiets sentrale medlemmer.

– Intet ville glede oss mer enn om hun ble satt fri. Vi håper på det og ber for det, sier han.

Mens sympatisører i 20 byer verden rundt markerer 64-årsdagen kan det være at den lille markeringen i hovedkvarteret til Suu Kyis politiske parti, The National League for Democracy, som var mest følelsesladet. Tilhengerne slapp løs ballonger og små fugler for å markere dagen.

Bursdagshilsen

Aung San Suu Kyi venter for tiden på fortsettelsen av rettssaken om brudd på vilkårene for husarrest. Hvis hun blir kjent skyldig, risikerer hun fem års fengsel. Observatører i Rangoon sier at tiltalen ble laget for å holde henne fengslet til etter valget som juntaen planlegger neste år.

Eksil-burmesere har lansert en nettside – «64 for Suu» – og invitert alle til å sende bursdagshilsen til den fangslede opposisjonslederen. Et av budskapene på nettsiden kommer fra en gruppe kvinnelige tidligere Nobelpris-vinnere som Rigoberta Menchu og Jody Williams. De skriver: «Fengslingen av deg og rettssaken er en sterk illustrasjon brutaliteten og lovløsheten til det burmesiske militærregimet.»

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Rykteflom rundt Suu Kyi

BURSDAGKAKE: Medlemmer av Free Burma-koalisjonen feirer Aung San Suu Kyi med kake foran Burmas ambassade i Manila. Foto: ROMEO RANOCO

DEMONSTRASJON: Utenfor Burmas ambassade i Phnom Penh demonstrerte eksil-burmesere i dag. Foto: CHOR SOKUNTHEA

FRI SUU KYI: Også utenfor Burmasambassade i Kuala Lumpur ble det semonstrert i dag. Foto: ZAINAL ABD HALIM

BT anbefaler

Lørdag aksjonerer de: – Dette kan bli noe av det største vi har sett i vest

Samferdselsministeren bekrefter at det kan bli aktuelt å dele opp prosjektet med ny vei og bane til Voss.

LES SAKEN