Alle Kerrys kvinner

Terrorangrepene 11. september har utløst to nye politiske tv-reklamer. En enke og en datter står frem for å overbevise sikkerhetssøkende kvinner om at «deres» mann er den rette.

Publisert Publisert

KLAUS JUSTSEN

Nye tv-reklamer og et politisk slagsmål mellom Kongressens to kamre har brakt terrorangrepene 11. september tilbake i valgkampens første rekke, hvor George W. Bush og John Kerry forsøker å utnytte dem til egen fordel.

I første omgang synes den demokratiske kandidaten å ha høstet de største gevinstene. Nye meningsmålinger viser at et flertall av kvinnelige velgere nå støtter ham. Det er nytt i forhold til tidligere målinger der presidenten noe overraskende hadde et kvinneflertall bak seg.

Skiftet forklares med at økonomi, helsevesen og utdanning har spilt en viktigere rolle de siste ukene. Like avgjørende har det vært at begge kandidater appellerer til mange kvinners ønske om å føle seg tryggere.

Denne gruppen, døpt «security moms», er målet for en ny serie reklamer som begge leirer lanserte i denne uken. De konsentreres i ni av de såkalte vippestatene hvor en republikansk gruppe bruker 14 millioner dollar mens demokratene ikke vil oppgi omfanget av sin innsats.

Kjemper for sikkerhet

Kristen Breitweiser mistet sin mann ved angrepet på World Trade Center. Siden har hun vært leder for en gruppe enker som presset hardt på for å få undersøkt angrepene, noe som til slutt ledet til nedsettelse av 11. september-kommisjonen.

Nå kjemper den 33-årige mor til en fem-årig datter for å få kommisjonens anbefalinger satt ut i livet. Presidenten har bedt om å få en ny lov han kan underskrive før 2. november, men saken er stanset av en strid mellom Senatet og Representantenes hus.

— Min ektemann Ron ble drept 11. september. Jeg har brukt de siste tre årene til å prøve å finne ut hva som skjedde, så det aldri skjer igjen. Jeg kjempet for kommisjonen som George Bush - som jeg og min mann stemte for - ikke mente var nødvendig. Vi er ikke tryggere i dag. Jeg ønsker å se min datter i øynene og vite at hun er trygg og derfor stemmer jeg for John Kerry, lyder det klare budskapet.

I utspillet fra Bush er hovedpersonen tenåringen Asley Faulkner, hvis mor ble drept under terrorangrepet. Det er bilder av den unge jenten som omfavnes av presidenten før hun erklærer: «Alt han ønsker å gjøre er å sørge for at jeg er trygg.»

11. september valgkamptema

Mens tenåringen er et nytt element i valgkampen, er tv-reklamen en naturlig kulminering på den flere uker lang innsats som Kristen Breitweiser har ytt i demokratenes valgkamp.

Den unge kvinnen har forklart at hun ikke hadde noe ønske om å gå inn i partipolitikk, men at hun endret holdning etter det republikanske partikonventet.

Her ble 11. september gjort til et hovedtema da etterlatte sto frem og hyllet presidenten for hans innsats i krigen mot terror og fastslo at krigen i Irak er en direkte konsekvens av angrepene for vel tre år siden.

Breitweiser overvant frykten for å fly og sin nervøsitet ved å stå frem i en større forsamling, så hun kunne reise rundt bl.a. med senator John Edwards.

Enken har angrepet alle hindringene som hun og likestilte møtte da de forlangte angrepene gransket og nå møter når de krever dyptgående reformer av USAs etterretningsvesen.

Breitweiser forteller om datteren, som bare kjenner faren som noe på et foto.

— Når hun vokser opp, skal hun ikke dø som hevn for en dårlig utenrikspolitikk. Jeg vet med meg selv at noe må gjøres.

Lov i tidsnød

Terrorangrepene i søkelyset akkurat når Senatet og Kongressen starter forhandlinger om to forskjellige lovforslag som ble resultat av 11. september-kommisjonens rapport.

Det hvite hus håper å bane vei for det nødvendige forliket ved å stille seg bak avgjørende deler av Senatets forslag, men president Bush har ikke forsøkt å påvirke sine republikanske partifeller.

Mens Senatets lov er resultatet av tverrpolitisk samarbeid, var det republikanerne som utarbeidet den andre versjonen i Representantenes hus.

Det er tvilsomt om forhandlerne når frem til forlik så begge kamre rekker å vedta en felles lov som kan legges frem for presidenten til underskriving før valgdagen.

En forsinkelse kan gi senator Kerry sjansen til å hevde at presidentens partifeller satte partipolitiske interesser høyere enn hensynet til nasjonens sikkerhet.

George W. Bush forsøkte å forebygge et slikt angrep da han i tv-raklamen lot seg hylle av tenåringen Lynn. «Det jeg så var det jeg ønsker å se i hjertet og sjelen av den mannen som sitter på toppjobben i vårt land,» forklarer den unge jenten.

PÅ PARTI MED KERRY: Kristen Breitweiser stoler på at John Kerry som president vil gjøre livet tryggere for amerikanere.<br/> FOTO: LAWRENCE JACKSON, AP/SCANPIX

Publisert
BT anbefaler

Skal du ha konfirmasjon i helgen? Disse reglene gjelder nå.

Bergen forbyr private sammenkomster med over 20 personer. Det betyr ikke at du må avlyse.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Her stanser politiet en studentfest. – Vi har ikke fått sove på flere netter, sier nabo.

  2. Idrettstopper strekker ut en hånd til Northug: – Døren står åpen

  3. Northug får støtte fra broren: – Kom hjem nå

  4. «Det er greit å være full, men flaut å være ruset. Vi holder oss selv for narr.»

  5. Arnanipatunnelen åpnet etter trafikkuhell

  6. Tunneler mellom Bergen og Voss har til sammen vært stengt i over to måneder i år