En sikkerhetsvakt ble skutt og drept på flyplassen fredag. Minst sju andre ble såret, blant dem 23-åringen som politiet mener er gjerningsmannen.

Mannens navn er Paul Anthony Ciancia, skrev det føderale politiet FBI på Twitter sent fredag kveld norsk tid.

Kilder i politiet sier til TV-stasjonenABCat gjerningsmannen hadde skrevet noe på en lapp som tyder på at han er fiendtlig innstilt til myndighetene i USA. Han skal også ha uttrykt sinne mot Transport Security Administration (TSA), den offentlige etaten som har ansvar for sikkerheten ved amerikanske flyplasser.

– Spurte etter vakter

Øyenvitner forteller til TV-stasjonenCNNat mannen gikk bort til folk og spurte om de jobbet for TSA. Svarte de nei, gikk han videre.

En av TSAs vakter ble skutt og drept. Flere andre ble skadd i skytedramaet, blant dem gjerningsmannen selv. Han er innlagt på sykehus, og tilstanden hans beskrives som kritisk.

Tidligere på fredagen ble politiet i Los Angeles kontaktet av Ciancias far, som fryktet at sønnen skulle ta sitt eget liv. Årsaken skal ha vært en tekstmelding 23-åringen hadde sendt til sin yngre bror.

Bekymringsmeldingen førte til at politifolk reiste ut til Ciancias leilighet hvor de tok en prat med romkameratene hans.

Automatvåpen

På lappen gjerningsmannen hadde med seg, skal det også gå fram at han forventet å bli drept i en skuddveksling på flyplassen.

Teksten avsluttes med bokstavene NOW, som ifølge politikildene trolig står for «New World Order». Konspirasjonsteorier om en ny verdensordning er et hyppig diskutert tema i høyreradikale miljøer blant annet i USA.

Mannen skal ha vært utstyrt med et automatvåpen, og politiet fant et stort antall kuler på flyplassen. Skytedramaet fant sted i nærheten av sikkerhetskontrollen i terminal 3, og gjerningsmannen skjøt rundt seg mens han gikk gjennom sikkerhetskontrollen.

Etter hvert ble han innhentet av væpnet politi. Det oppsto en skuddveksling, og gjerningsmannen ble selv såret før han ble pågrepet.

– Full panikk

Nordmannen Aleksander Fiksdal havnet midt i dramaet på storflyplassen. TilVGforteller han at han befant seg i sikkerhetskontrollen da en mann begynte å skyte.

– En ung mann med rifle avfyrte tre skudd. Han skjøt en person rett ved rulletrappen, gikk gjennom sikkerhetskontrollen og ut til gaten. Der fortsatte han å avfyre skudd.

Fikdal forteller videre at det brøt ut full panikk, og at folk flyktet i alle retninger. Selv kastet han seg ned på bakken, og ble sendt bort fra terminalen da politiet kom.

Er du i nærheten? Kontakt oss på 02211 eller 2211@bt.no