Sosialist vil bli USAs president

Den uavhengige senatoren Bernie Sanders, Senatets eneste erklærte sosialist, sa onsdag til flere medier at han vil forsøke å bli nominert til Demokratenes presidentkandidat.

Publisert Publisert

LANGT IGJEN: De siste meningsmålingene til Real Clear Politics viser at Hillary Clinton har en oppslutning på 62 prosent, mens Bernie Sanders har 5,6 prosent. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Jeg mener velgerne ønsker grunnleggende endringer slik at myndighetene arbeider for vanlige amerikanere, ikke bare for milliardærene, sier Sanders til avisen USA Today. Han vil erklære sitt kandidatur formelt på torsdag.

Med Hillary Clinton som soleklar favoritt på demokratisk side er det få andre som tenker på å utfordre henne.

Hittil har bare Marylands tidligere guvernør Martin O'Malley meldt sin interesse, mens senator Elizabeth Warren har avvist alle ønsker om at hun skal stille.

De siste meningsmålingene til Real Clear Politics viser at Clinton har en oppslutning på 62 prosent, mens Warren støttes av 12,7 prosent, visepresident Joe Biden av 9,8 prosent og Sanders av 5,6 prosent.

Små kampanjebidrag

Sanders, som tidligere var borgermester i Vermonts største by Burlington, mener han kan finansiere en valgkamp med små bidrag fra millioner av amerikanere og med hjelp fra unge frivillige. To tredeler av pengene han samlet inn til sitt gjenvalg til Senatet for to år siden, var slike små bidrag.

— Det er langt frem. Amerikanere flest har aldri hørt om Bernie Sanders. Over 90 prosent har hørt om Hillary Clinton. Det er klart de samler inn mye mer, men jeg har tro på at vi kan skaffe mye penger gjennom små bidrag, sier han til USA Today.

Sanders, som samarbeider med Demokratene i Kongressen, og liberale demokrater som O'Malley og Warren, forsøker å presse Clinton mot venstre på saker som strengere regulering av Wall Street og et bedre sosialt sikkerhetsnett.

Mange demokrater på venstrefløyen er skeptiske til de nære forbindelsene Clinton-paret har til Wall Street, og tviler på at hun ønsker strengere regulering.

Mot handelsavtale

En av Sanders' viktigste saker er å presse Clinton til å gå imot planene om en frihandelsavtale for landene på begge sider av Stillehavet, TPP, som han mener vil koste amerikanske arbeidere arbeidsplasser.

— Støtter du arbeidsfolk som ville rammes av denne katastrofale handelsavtalen, og som ser at jobbene forsvinner til Kina og Mexico, eller er du på finanskapitalens side, spurte Sanders, henvendt til Clinton, i et intervju med CNN nylig.

73 år gamle Sanders, som selv kaller seg sosialist, er en sterk beundrer av den nordiske sosialdemokratiske samfunnsmodellen.

Han ble valgt inn i Representantenes hus for første gang i 1990, og så til Senatet i 2006. I 2012 ble han gjenvalgt til en ny seksårsperiode.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…

Sakene flest leser nå

  1. – Vestlandet kan få noe av det beste været i hele Europa

  2. Covid-19-pasient er innlagt på Voss sjukehus

  3. Tenåring tatt i væpnet aksjon – mistenkes for voldelig ran på Nesttun

  4. Person påkjørt inne på Bir-anlegg

  5. Her parkerer de gratis – for siste gang

  6. – Jeg har ansett meg selv som heterofil, samtidig er jeg veldig usikker