Er lovet landing i Katmandu i natt

Publisert Publisert

VENTER: Kaotiske tilstander på flyplassen i Katmandu gjør at det norske teamet ikke ankommer jordskjelvområdet før i natt norsk tid. Foto: NORWEGIAN SEARCH AND RESCUE TEAM

  • Det er en påkjenning å vente på å komme inn i jordskjelvområdet.
  • NTB
  • Arne Edvardsen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det sier Leif Gullstein fra Bergen som er informasjonsansvarlig for Norwegian Search and Rescue Team.

Kaotisk flyplass

Kaotiske tilstander på flyplassen i Katmandu gjør at det norske redningslaget for øyeblikket befinner seg i Aserbajdjans hovedstad Baku.

— Vi er nå blitt lovet at vi skal få lande i Katmandu klokken 0730 lokal tid onsdag morgen, sier Gullstein.

Katmandu ligger tre timer og 45 minutter bak norsk tid. Det vil si at redningslaget vil være på flyplassen i 0300-tiden natt til onsdag, om alt nå går etter planen.

Tvunget til å snu

— Redningshundene fikk ikke overnatte på rommet på hotellet her i Baku, så flere av oss har sovet på feltsenger i garasjen med hundene i natt, skriver redningslaget på sin hjemmeside på Facebook.

Ifølge NTB er den lille internasjonale flyplassen i Katmandu så overbelastet at flere internasjonale grupper med redningsfolk har blitt tvunget til å snu.

Sprengt kapasitet

Tribhuvan internasjonale flyplass var delvis stengt søndag på grunn av etterskjelv, men mandag åpnet den for kommersielle flyginger. Flyplassen kan bare ta hånd om åtte fly av gangen og kombinasjonen av vanlige passasjerfly og fly som skal levere humanitær hjelp og redningsarbeidere, har sprengt kapasiteten.

Bilder på sosiale medier viser at terminalen i Katmandu er stapp full av indere og andre utlendinger som vil ut av det jordskjelvrammede landet så raskt som mulig. Samtidig er hjelp fra hele verden på vei inn til landet.

10.000 KAN VÆRE DØDE: Redningsarbeidet i Katmandu er svært vanskelig, og dødstallene stiger time for time. Foto: SCANPIX

Vanskelig å få ut hjelpen— Vi forbereder oss så godt vi kan. Det er en påkjenning å vite hva som kommer til å møte oss, men vi er så motiverte som vi kan bli, sier Gullstein.

10.000 mennesker kan ha mistet livet i jordskjelvet i Nepal, ifølge Nepals statsminister Sushil Koirala. Tirsdag morgen norsk tid var 4.349 mennesker, ifølge NTB, bekreftet døde.

Situasjonen i det fra før svært fattige landet, er nå særdeles vanskelig. Selv om hjelpen fra utlandet begynner å ankomme Nepal, er det vanskelig å få hjelpen ut ettersom mye av infrastrukturen er ødelagt.

— Vi har ikke fått konkrete oppgaver ennå. Det får vi av FN når vi er på plass, informerer Gullstein, som sier at de har med seg forsyninger for ti dager.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Reiser til Nepal for å hjelpe

  2. Hjelpekaos truer i Nepal

  3. UD mangler fortsatt kontakt med fem nordmenn i Nepal

  4. De ti kraftigste jordskjelvene verden har opplevd

  5. Frykter 10.000 døde i Nepal

BT anbefaler

Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…