Nord-Korea truer på nytt med å avlyse Trump-møte

Nord-Korea stiller spørsmål ved om det planlagte toppmøtet mellom landets leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump vil ha noe for seg.

Publisert Publisert

Det planlagte toppmøtet mellom landets leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump skal etter planen holdes i Singapore 12. juni. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Det er helt og holdent opp til USA om de vil møte oss i et møterom, eller om de ønsker et oppgjør mellom to atommakter, sier Nord-Koreas viseutenriksminister Choe Son Hui til det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Hun viser til tidligere uttalelser fra Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton, som ble gjentatt av visepresident Mike Pence i et intervju med Fox News Radio denne uken, om at Nord-Korea kan ende opp som Libya dersom Kim Jong-un ikke gir avkall på sine atomvåpen.

PROVOSERTE: Uttalelsene USAs visepresident Mike Pence kom med i et intervju med Fox News Radio denne uken, har provosert Nord-Korea. Foto: AP / NTB scanpix

Ignorant og dum

Libyas leder Muammar Gaddafi ga etter press fra vestlige land avkall på sitt atomvåpenprogram, men ble noen år seinere styrtet og drept av opprørere som fikk luftstøtte fra Norge og andre NATO-land.

Choe betegner Pences uttalelse som ignorant og dum og sier at det planlagte toppmøtet i Singapore 12. juni vil være bortkastet dersom den avspeiler USAs syn på Nord-Korea.

– Når høytstående amerikanske politikere ennå ikke har innsett realitetene og sammenlikner Nord-Korea og Libya, kan det virke som om de vet for lite om oss, sier hun.

Truer med tragedie

– For å låne deres egne ord, så kan også vi påføre USA en forferdelig tragedie som de verken har opplevd tidligere eller hittil har kunnet forestille seg, sier Choe, som er en veteran innen nordkoreansk diplomati.

Trump antydet tirsdag at det planlagte toppmøtet kan bli utsatt, om det i det hele tatt blir noe av.

Dagen etter orienterte USAs utenriksminister Mike Pompeo Kongressen om sine samtaler med Kim og konkluderte med at toppmøtet kan gagne både USA og resten av verden.

Ønsker økonomisk bistand

Ifølge Pompeo har Kim gjort det klart at han ønsker økonomisk bistand fra USA i bytte mot en avtale om atomnedrustning, og den nordkoreanske lederen krever også internasjonale garantier for at USA holder sin del av en eventuell avtale.

Trump har på sin side truet med å styrte Kim dersom ikke den nordkoreanske lederen legger ned sitt atomprogram.

Choe understreker at ballen nå ligger hos Trump, og sier at nordkoreanerne ikke akter å komme med flere innrømmelser før det eventuelle toppmøtet.

Publisert