USAs førstedamer vil ha slutt på internering av barn

Fire tidligere amerikanske førstedamer vil ha slutt på at barn skilles fra foreldrene ved grensen mot Mexico for deretter å bli satt i interneringsleir.

Publisert Publisert

2.300 barn er siden april fjernet fra foreldre og foresatte med makt etter ankomsten til USA og satt i interneringsleirer. Dette er ren tortur, slår Amnesty fast. Foto: U.S. Customs and Border. Foto: NTB scanpix

  • NTB
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

2.300 barn, over 100 av dem under fire år gamle, er siden april satt i slike interneringsleirer etter å ha blitt tatt med tvang fra foreldre som anklages for å ha tatt seg ulovlig over grensen fra Mexico.

Kritikken mot Trump-administrasjonen er massiv, og søndag tok USAs førstedame Melania Trump til orde for å få en slutt på praksisen.

– Fru Trump avskyr å se barn og foreldre skilt fra hverandre og håper begge sider i politikken kan komme sammen for å oppnå en vellykket innvandringsreform. Hun mener vi må være et land som følger alle lover, men også et land som styres med hjertevarme, sa en talskvinne.

Umoralsk

Laura Bush, konen til Republikanernes tidligere president George W. Bush, var langt krassere i sin kritikk.

– Jeg forstår nødvendigheten av å forsterke og beskytte grensene våre, men denne nulltoleransen er grusom. Den er umoralsk, og den knuser hjertet mitt, skrev hun i et innlegg i Washington Post søndag.

Tidligere førstedame Michelle Obama sluttet opp om kritikken og gjenga Bushs uttalelse på Twitter, samtidig som hun slo fast at sannheten noen ganger må komme foran partipolitikken.

USAs førstedame Melania Trump (i midten) får følge av de fire tidligere førstedamene (f.v.) Hillary Clinton, Michelle Obama, Rosalynn Carter og Laura Bush i sin kritikk av praksisen med å skille barn fra foreldrene på grensen til Mexico og internere dem. Foto: NTB scanpix

Skammelig

Hillary Clinton fulgte også opp og slo i en tale i New York fast at Trump-administrasjonens interneringspolitikk vitnet om «en moralsk og humanitær krise».

90 år gamle Eleanor Rosalynn Carter slutter også opp om kritikken og kaller Trump-administrasjonens politikk skammelig.

– Praksisen og dagens politikk, som fjerner barn fra sine foreldre på grensen mot Mexico, er skandaløs og en skam for landet vårt, sier hun i en kommentar.

Lydopptak

Også fra en rekke andre hold vokser kritikken mot Trumps såkalte «nulltoleranse» og internering av småbarn, og et hjerteskjærende lydopptak fra et av interneringssentrene har opprørt mange.

I opptaket, som er gjengitt av nettavisen ProPublica, høres desperat gråt fra rundt ti mellomamerikanske barn som ble skilt med tvang fra foreldrene sine ved grensen i forrige uke.

Flere av barna gråter så kraftig at de hiver etter pusten og roper gang på gang «mami» og «papa».

-Vel, vel, vi har litt av et orkester her. Alt vi mangler er en dirigent, ler en av grensevaktene som kan høres i opptaket.

USAs behandling av barn som ankommer grensen mot Mexico, sammen med foreldre som anklages for å ville ta seg ulovlig inn i landet, har vakt store protester i USA. Foto: NTB scanpix

– Ren tortur

Amnesty International kaller Trump-administrasjonens praksis for «ren tortur».

– Dette er en spektakulær og grusom politikk, der redde barn blir revet bort fra foreldrenes armer og tatt med til overfylte fangesentre, der de i praksis bures inne. Dette er ingenting annet enn tortur, slår lederen for Amnestys virksomhet på det amerikanske kontinent, Erika Guevara-Rosas, fast.

– De alvorlige mentale lidelsene myndighetene med overlegg påfører for å tvinge disse familiene, betyr at disse handlingene oppfyller definisjonen på tortur, både i henhold til amerikansk og internasjonal lov, sier hun.

Publisert