Brexit: Kaos på EU-toppmøtet

Er samlet til toppmøte om brexit-kaoset i Brussel torsdag.

Publisert Publisert

TOPPMØTE: Europeiske ledere var torsdag samlet til toppmøte i Brussel. Her hilser EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker på Storbritannias statsminister Theresa May. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

EUs toppmøte i Brussel har utviklet seg til full krangel om hvor lenge brexit skal utsettes.

En rekke datoer er ifølge NTBs kilder kastet på bordet i diskusjonene, som allerede er nesten to timer på overtid torsdag kveld: 11. april, 7. mai, 22. mai, 30. juni – eller en mer langvarig utsettelse på ni måneder.

Storbritannias statsminister Theresa May har for sin del bedt EU gå med på en utsettelse av brexit med tre måneder til 30. juni. Men det er en tidsramme EU-toppene har alvorlige motforestillinger mot.

Problemet er valget til nytt EU-parlament, som finner sted den 23. mai.

May ble spurt ut

Stats- og regjeringssjefene diskuterte først saken med den britiske statsministeren i drøyt halvannen time torsdag ettermiddag.

Tonen under utspørringen skal ifølge diplomater ha vært respektfull, men tøff.

Deretter ble May sendt på dør, slik at de øvrige medlemslandene kunne fortsette diskusjonen uten henne.

I BRUSSEL: Frankrikes president Emmanuel Macron på EUs toppmøte i Brussel torsdag ettermiddag. Foto: Olivier Matthys, AP / NTB scanpix

Hemmelig forslagstekst

Da May hadde forlatt rommet, ble en vedtaksforslag lagt frem for lederne.

Denne forslagsteksten ble holdt strengt hemmelig frem til møtet. Men da utkastet ble lagt frem for lederne, tok det bare minutter før det var lekket til en rekke medier.

«Det europeiske råd forplikter seg til å enes om, før 29. mars 2019, en forlengelse til 22. mai 2019, forutsatt at utmeldingsavtalen godkjennes av Underhuset neste uke», lød teksten.

Videre ble det gjort klart at 22. mai er siste frist:

«Gitt at Storbritannia ikke har til hensikt å holde valg til EU-parlamentet, er ingen forlengelse mulig etter den datoen.»

I BRUSSEL: Tysklands statsminister Angela Merkel på vei inn til EUs toppmøte i Brussel torsdag. Foto: Francisco Seco, AP / NTB scanpix

Mulig totrinnsrakett

Men forslagsteksten ble raskt revet i stykker. Og for første gang siden den britiske folkeavstemningen i 2016 begynte samholdet om brexit mellom de europeiske lederne på toppmøtet for alvor å slå sprekker.

Politico melder at en ny forslagstekst nå er lagt frem der EU foreslår å utsette brexit til 7. mai, men uten å stille krav om at utmeldingsavtalen må vedtas av Underhuset først.

Varsler Storbritannia innen 11. april at landet har til hensikt å delta i valget til nytt EU-parlament, foreslås det videre, lover EU ifølge utkastet å vurdere saken på nytt.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Speakeren i kista for Theresa May

  2. Rulett Britannia

  3. Mays brexitavtale kan ha fått dødsstøtet

  4. EU stiller ultimatum til britene