Disse norske byene danker ut Berlin, Barcelona og New York

Norgesferie er hot for nordmenn.

KLATRER: Reiselystne nordmenn fant veien til Bergen i fjor. Økt kapasitet på hotell, gode by- og kulturtilbud er noe av årsaken, tror reiselivsdirektør.
 • Camilla Flaatten
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

De siste tre årene har London og København tronet på besøksstatistikken over storbyer nordmenn helst reiser til. Men i 2015 snudde det.

Oslo, Stavanger og Bergen ligger på storbytoppen over de mest besøkte byene foran Berlin, Paris og New York, ifølge reisebyrået Berg-Hansens store reiseundersøkelse.

Oslo har klatret flere plasser, mens både Bergen og Stavanger er nykommere på listen. Sosiale medier er en faktor som bidrar til nordmenns generelle økende lyst til å se mer eget land.

— Det at flere nå velger å oppleve eget land, er ikke fordi vi «må», men fordi vi har lyst. Sosiale medier og medier generelt har bidratt positivt. Når du ser venner eller venners venner posere på Preikestolen på Facebook eller Instagram, gjør det at din egen reiselyst også øker, sier kommunikasjonssjef Hanne Anniken Wæhler i Berg-Hansen.

— En annen faktor kan være sportsarrangementer som Tour des Fjords og Arctic Race of Norway. Også «Hurtigruten minutt for minutt» og «Sommeråpent på NRK» skaper interesse med flotte TV-bilder fra fjorder, fjell og byer, er det klart at Norgesferie frister, legger hun til.

 • Denne europeiske hovedstaden overrasker - men du har neppe vært der
HØYT PÅ LISTEN: Stavanger opplevde en eventyrlig vekst av norske turister i fjor. Hele sommersesongen ble svært god, også her har hotellkapasiteten økt.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Reisevante nordmenn velger Norge

I Bergen har de opplevd en stor vekst av internasjonale gjester til byen. Hele 20 prosent vekst i fjor, ifølge Bergen Reiselivslag.

De opplever også en økning fra det norske ferie— og fritidsmarkedet.

- Nordmenn er blitt reisevante, og har også oppdaget at vi har fantastisk gode produkter hjemme i Norge. Gode byområder, gode kultur- og naturopplevelser - det er blitt litt in, sier reiselivsdirektør Ole Warberg i Bergen Reiselivslag.

— Dessuten har vi fått flere nye hoteller i Bergen, og flere kommer, det er noe vi har hatt begrensninger tidligere, men vi har fått mer plass nå. Dessuten er antall flyruter 30 mellom Oslo og Bergen hver vei. Samt 35 ruter til ulike destinasjoner utlands. Tilgjengelige skaper også reiselyst, sier Warberg.

Sjekk denne morsomme listen:

Les også

Hva?! Ja, Norge har verdens fineste do

HOVEDSTADEN: Oslo kryper opp på en tredjeplass på reisebyrået Berg-Hansens storbyliste over nordmenns mest foretrukne reisemål. Her fra bystranden på Tjuvholmen.

20 steder står på listen:

Les også

Lonely Planet avslører sine ultimate reisemål

Stavanger øker sommerstid

Stavanger opplevde en stor pågang av nordmenn i fjor, også her har tilgjengelige hotell fått en del av æren.

— Hotellprisene i weekend har vært gunstige i Stavanger. Årsaken til dette er at det har kommet nye hoteller, som trengs å fylles når de jobbreisende tar helg, forklarer Wæhler i Berg-Hansen.

Vi fotograferte turistenes føtter:

Les også

Stemmer det at folk går med høye hæler til Preikestolen?

Det bekreftes av den offisielle turistsiden i Stavanger-regionen.

— I juli alene så vi en økning på 35 prosent fra ferie- og fritidsmarkedet. Dessuten hadde vi ledige rom i juni og august, noe som førte til en økning i helgebesøk og en lang sommersesong. Både kultur- og idrettsarrangementsdelen er viktige for oss, sier kommunikasjonssjef Gunhild Vevik i Stavanger-regionen.

I forrige uke fikk den første restauranten utenfor Oslo en Michelin-stjerne. Re-Naa i Stavanger fikk en stjerne, og Tango Bar og Kjøkken er nevnt i guiden.

Om undersøkelsen: Tallene er basert på undersøkelse gjennomført av Norstat for Berg-Hansen i januar 2016. I undersøkelsen har 900 personer blitt spurt i detalj om sine feriereiser i 2015.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les mer om storbyferie:

Les også

De 15 billigste ferielandene i vinter

Fem «hemmelige» tips til danmarksferien

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Reisekspertenes tips til hvor du bør reise i 2016

 2. Hva? Storbyhelg i Sarajevo?

 3. Ti grunner til å ta med barna til London

 4. Brukt designerkupp i Praha

 5. Denne familien planla sin store reise i ni år

 6. Bli med på matsafari i Göteborg

 7. Williamsburg: Stor guide til en av New Yorks kuleste områder

 1. Fjell
 2. Preikestolen
 3. Storby
 4. Reise
 5. Sommerferie
BT anbefaler

– Førsteklassinger har bare ett behov

Så enkelt – og så vanskelig.

LES SAKEN